НОВИНИ

В България ще пристигнат изтребители от Испания и Нидерландия

Николай Минков
от Николай Минков
20:33, 22.01.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Няма две категории членки на НАТО. Всички са равнопоставени. Това заяви премиерът Кирил Петков по повод искането на Русия НАТО да изтегли войските си от страната ни. Той посочи, че основният ни приоритет е деескалация на напрежението.

Министърът на обраната Стефан Янев потвърди, че в страната ни ще бъдат разположени изтребители на Испания и Нидерландия, а пред БНТ председателят на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров обясни, че ще изпълняват полети по охрана на въздушното пространство на Алианса, така наречения еърполисинг.

След края на церемонията по встъпването в длъжност на президента Румен Радев заяви че не вярва в понятието "зони на влияние". Призна, че с министър на отбраната са имали разговори, продължили и след полунощ и че всички действия по скандала ще бъдат взети съгласувано с коалиционните партньори и кабинета.

Военният министър Стефан Янев потвърди, че у нас ще пристигнат бойни самолети на чужди държави, но в рамките на мисията на НАТО "еър полисинг". Испания изпраща за месец у нас до 7 изтребителя Юрофайтър- Тайфун, а през април Нидерландия ще изпрати два F-35.

Петков съобщи, че заедно с министъра на отбраната до късно след полунощ са обсъждани варианти за реакция по повод напрежението между Русия и НАТО.

"Успяхме да се видим и обсъдихме в детайли, даже мисля че свършихме малко след полунощ цялата дискусия. Продължаваме да казваме с ясен тон, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Конструктивното и партньорско отношение с всички натовски партньори, за да имаме координирана стратегия заедно. Но едновременно с това наистина наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от сегашната ситуация", коментира премиерът.

Обясни още, че решенията няма да се вземат еднолично, а ще се гласуват в Министерския съвет, а военният министър увери, че националната сигурност на страната се гарантира от българските въоръжени сили.

"Отговорностите, които в момента имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес. В този смисъл, подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили", заяви Стефан Янев.

Той потвърди, че у нас ще бъдат разположени до 7 изтребителя на Испания и 2 на Нидерландия.

"Очевидно е, че такъв тип техника и способности, след като България няма, именно солидарността на страните членки на НАТО водят до това използването на съвместни способности там, където е възможно и в съответствие с желанието и решението на съответните държави", каза още Янев.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров потвърди, че става въпрос за рутинна мисия, а не следствие от геологическото напрежение в региона.

"Това е рутинна дейност по осъществяване на еър полисинг. Благодарение на тази техника нашите въоръжени сили ще могат да изпълняват основните си задължения, така че в това няма нищо извънредно, нищо тревожно", коментира той пред БНТ.

Според него това е още един начин българските военновъздушни сили да повишат бойните си способности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол в 90-ата минута завърши обрата на Интер над Венеция
Гол в 90-ата минута завърши обрата на Интер над Венеция
САЩ изпрати военна помощ в Украйна, руски изтребители пристигнаха в Беларус
САЩ изпрати военна помощ в Украйна, руски изтребители пристигнаха в Беларус