НОВИНИ

Корнелия Нинова остава начело на БСП (Обзор)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:05, 22.01.2022
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Слушай новината

Корнелия Нинова остава лидер на БСП, след като на закрито обсъждане и гласуване делегатите на форума отхвърлиха оставката ѝ с 415 гласа "против", 164 "за" и 20 "въздържал се".

Според предварително посочения дневен ред днешният 50-и конгрес на БСП протече в две части - политически доклад на Корнелия Нинова с оценка на парламентарните и президентски избори и очертаване на визията за бъдещето на левицата и втора част - констатиране на подадената от Нинова оставка на 16 ноември и старт на подготовката на пряк вот за избор на нов председател.

Минути преди 10.00 часа - обявен за начален час на конгреса, в ефира на БНТ Борислав Гуцанов съобщи, че има вероятност конгресът да не приеме оставката на Корнелия Нинова с определени мотиви.

"Има вече внесена декларация от нашата партийна организация в Благоевград, която не иска да има провеждане на пряк избор, а конгресът да не констатира оставката на Корнелия Нинова и тя да остане начело на партията, като, разбира се, това трябва да бъде решение на конгреса", каза Гуцанов.

БНТ: А какъв е мотивът да няма пряк вот?

Борислав Гуцанов: Едната е, че БСП има друга, много по-важна задача - какво да се направи в управлението на държавата.

Отговори му единственият претендент за лидерския пост - Крум Зарков:

"Г-н Гуцанов, вашият колега каза, че има предложение от Благоевград да не се върви към пряк избор на БСП? Това би било фарсово като изпълнение. Самата Корнелия Нинова каза, че поема отговорност и подава оставка. Оттук нататък или се поема отговорност, или не, средно няма. И надали им прави чест, ако се скрият зад подписка от социалистите в Благоевград или зад когото и да било", каза той.

Крум Зарков на конгреса на БСП: Провалът на изборите е представен като успех

Малко по-късно стана ясно, че са събрани вече над 500 подписа в подкрепа на благоевградската инициатива за отхвърляне на оставката на лидера. А от трибуната на конгреса Корнелия Нинова потвърди оставката си, подадена на 16 ноември заради лошия резултат на БСП на парламентарния вот.

"Аз поех отговорността за тази загуба и подадох оставка, която изпратих до всички членове на партията. Днес я потвърждавам пред вас и моля да се спре с всички манипулации и спекулации по тази тема. До конгреса са постъпили писма, заявки, резолюции, част от които искат отмяна на прекия избор и избиране на председател от конгреса. Моля ви, не правете това. Разбира се, вие решавате с гласуване, но не отнемайте на членовете на партията най-демократичното, най-модерното и най-свободното право - всеки да може да гласува за своя лидер", призова тя.

Нинова на конгреса на БСП: Потвърждавам оставката си

В политическия си доклад пред конгреса Нинова очерта като причини за слабия резултат на левицата рекордно ниската избирателна активност, пандемията от COVID-19 и машинното гласуване. Последваха полюсни изказвания за и против нейното лидерство на партията.

Направи впечатление, че едва четирима се изказаха против - Весела Лечева, Антон Кутев, Крум Зарков и Петър Витанов - всички те сочени за част от вътрешната опозиция в БСП.

Сергей Станишев пред БНТ: Ако БСП не констатира оставката на Нинова, ще стане за посмешище

Пред БНТ лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира, че ако конгресът действително отхвърли оставката на Нинова, партията ще стане за посмешище.

"Да, личният комфорт е много важен - всички са изморени от три избора, но в противен случай за какво се събира този конгрес? Аз мисля, че това би било голяма грешка и в личен план за Корнелия Нинова", каза още той.

Закрити за медиите останаха последвалите дебати за и против констатирането на оставката на Нинова - формулировка, която беше записана в дневния ред.

След по-малко от час и половина бе съобщена и новината, че конгресът е отхвърлил с мнозинство от 415 срещу 164 оставката на лидера си. От трибуната Нинова заяви, че днешният ден е доказал, че това е демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат своето мнение.

"Но и демократична партия, която взима решенията си с мнозинство. Благодаря ви за доверието", допълни тя.

Нинова: Ако оставката ми не беше искрена, изобщо нямаше да я подам

На своите опоненти Нинова каза, че ще работи с всички тях, за да може БСП да победи на местните избори след две години. Те пък определиха като нарушение на устава фактът, че вместо да бъде само констатирана, оставката на Нинова е била подложена на гласуване.

"Всъщност конгресът с хората на Нинова гласува против собствения си устав", коментира Захари Захариев.

Това е неустойчиво решение, смята Крум Зарков.

"Какво стана - ще използвам цитат - това беше грешка, тежка грешка, беше повече от престъпление", допълни той.

БНТ: Г-жо Нинова, не се ли получи така, че от трибуната на този конгрес вие потвърждавате оставката си, а конгресът едва ли не насила ви кара да останете на поста?

Корнелия Нинова: Потвърдих оставката си и нито за миг не съм помисляла да я оттеглям, тъй като по нашите правила конгресът трябва да я констатира. Това решение трябваше да вземат делегатите и вие видяхте, че те взеха решение да не я констатират.

На твърденията, че гласуването е било противоуставно, Корнелия Нинова отговори, че няма да тълкува правни норми, защото било важно решението на общопартийната контролна комисия, която вече се е произнесла по казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ изпрати военна помощ в Украйна, руски изтребители пристигнаха в Беларус
САЩ изпрати военна помощ в Украйна, руски изтребители пристигнаха в Беларус
Радев и Йотова встъпиха във втория си мандат (Обобщение)
Радев и Йотова встъпиха във втория си мандат (Обобщение)