Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Болниците са изправени пред фалити заради скъпото лечение на ковид пациенти

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:42, 22.01.2022
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Слушай новината

Почти 10 000 болни от COVID-19 регистрира и днес здравната ни система. Засега все още места в болниците има, но прогнозите са, че през следващата седмица тази ситуация ще се промени.

В същото време частните и държавните болнични заведения алармираха, че са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети в разгара на петата ковид вълна.

Пациенти с COVID-19 се приемат за лечение в болница по една от три клинични пътеки. Парите, които се отпускат по тях от Здравната каса едва стигат за 5-дневно лечение на случаите, при които няма усложнения, изчисляват от Българската болнична асоциация.

"Здравната пътека за ковид в момента е 1450 лв. С минимален престой 5 дни. Искам да Ви кажа, че не ми е известен случай в нашето лечебно заведение и в заведенията, които аз познавам в Болничната асоциация да бъдат изписани пациенти преди 5 дни, т.е. преди минималния престой. Както и да ги смятаме, едни 300, 400 лв. на ден при всички случаи са недостатъчни. В най-добрия случай може би стигаме 0 на 0, но те са толкова малко случаите, че виждаме, че лечебните заведения като цяло, не говорим за отделни лечебни заведения се оплакват и наистина са притеснени от възможността да продължават да лекуват пациенти с ковид, поради факта, че задлъжняват и не могат да покриват разходите, които правят", обясни Андрей Марков - заместник-председател на Българска болнична асоциация.

БНТ: За какво стигат парите от клиничните пътеки?

Андрей Марков: В най-голяма част от случаите служат основно за осигуряване на топло, на някаква храна, на някои видове препарати, не винаги в максимален обем и като цяло са дефицитни по отношение на покриването на всички разходи в системата.

В ситуация, в която пациент с Ковид имат падане на хемоглобин например, което е обичайно състояние на тези болни, се прилагат 4 - 5 ампули "Албомин". Една ампула е 100 лв. Голяма част от пътеката отива за това лечение, но не всички го прилагат, защото пред уплахата, че няма да могат да покрият разходите, не ги осигуряват.

БНТ: И с какво го заместват?

Андрей Марков: Често пъти на пациентите, което според мен и според нашето лечебно заведение е абсолютно недопустимо и забранено, е пациентите да си носят някои лекарства, да търсят начини да си ги снабдяват от аптечната мрежа или по неведоми пътища да си осигуряват допълнително лекарства с връзки, с познати, с транспортни средства от чужбина и т.н. Това е абсолютно нередно и вредно за пациентите, защото много лесно стават грешки, много лесно става беля.

По какъв начин се разпределят парите от клиничните пътеки и колко струва лечението на пациент с Ковид обаче нито здравното министерство, нито болниците се ангажират да кажат.

"Много са различни вариантите на разходи, те са безкрайни в момента. Един престой от 7 дни в нашето лечебно заведение струва около 6000 лв., т.е. ние харчим по около 700-800 лв. на ден. Пациенти, които пребивават около 90 дни в реанимация, а такива има не малко, разходите са от порядъка на 50 - 60 000 лв. за всеки", обясни Андрей Марков.

За да не фалират и да не връщат пациенти, много болници разчитат на дарения от пациенти. А от Асоциацията на болниците настояват за увеличение на клиничните пътеки.

Андрей Марков: Моето мнение е, че трябва да стане 5000 лв. и то сега и веднага. Защо хората в България умират повече от Ковид, а другите страни не толкова?

БНТ: Вие кажете?

Андрей Марков: Именно заради това, че сме дефицитни в терапевтичния план. Дефицитни в актуалните медикаменти и средства, с които да лекуваме. След като не се дават всички препарати, които са необходими и медикаменти, това, ако е пестене. Това на практика е геноцид.

Исканията на болниците да се вдигнат клиничните пътеки са основателни заради инфлацията и увеличените разходи, казва здравният икономист Аркади Шарков.

"Клиничната пътека поне трябва да се вдигне с около 30 - 40% в идната година, ако очакваме висока заболеваемост. Тези 30% би помогнало на лечебните заведения да покрият сметките си за електричество, които в момента нарастват както в българския, така и в световен план. Трябва да стигнат за покачените цени на консумативите, които са нерегламентирана стока, както и по отношение на медицинските изделия, които също са нерегулирани в една голяма степен по отношение на ценовото нарастване. ", коментира здравният икономист Аркади Шарков.

Ако няма промяна на цените на клиничните пътеки, най-засегнати ще са общинските болници, а в частните може да се стигне до затваряне на отделения.

"Никога не е спекулативно, особено по отношение на инфлационния период, в който се намираме, да говорим за фалити на лечебни заведения", допълни Шарков.

От Здравната каса не пожелаха да коментират темата, заради липса на бюджет за 2022 г. През 2021 г. Касата е платила за лечение на пациенти с COVID-19 малко над един милион и 600 000 лв., а от началото на пандемията досега на болниците са изплатени над 2,1 млн. лв.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гол в продължението на резервата Рашфорд донесе победа на Манчестър Юнайтед
Гол в продължението на резервата Рашфорд донесе победа на Манчестър Юнайтед
Костадинов: Решението на здравната криза е болниците да не са търговски дружества
Костадинов: Решението на здравната криза е болниците да не са търговски дружества