НОВИНИ

Радев и Йотова встъпиха във втория си мандат (Обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:03, 22.01.2022
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова встъпи официално във втория си мандат. Това стана с тържествена церемония, която започна на площада пред катедралния храм "Св. Александър Невски" и завърши до сградата на президентската институция.

Румен Радев е вторият президент в демократичната история на страната, който повтаря мандата си. Това се е случвало само с президента Георги Първанов, спечелил изборите през 2001 и 2006 година.

21 артилерийски салюта и тържествена церемония на площад "Свети Александър Невски" сложиха началото на втория мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

"Вторият мандат" - церемонията

Държавният глава обяви, че следващите пет години ще бди страната да не се отклонява от пътя, по който е поела.

Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Още в началото на словото си Румен Радев отбеляза, че никога няма да забрави лицата на хората, дошли на церемонията за първия му мандат.

"Помня лицата на много от вас, очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки на надеждата за нова България".

Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност (Снимки)

Каза, че първият мандат е минал в изтощителна борба, но подкрепата на хората за втория му дава сили.

"Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало", заяви Радев.

Посочи, че народът ясно е казал около кои принципи трябва да се гради единството - това са законност, справедливост и просветеност.

"В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия", допълни президентът.

Той вярва, че хилядолетният дух на България е жив и ще чертае пътя ни напред.

"Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък".

Петте години във външната политика на Румен Радев

Повтори думите си от първия мандат, че за него не е важно колко време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде.

"Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ", бе категоричен Радев.

Сред гостите на церемонията беше и премиерът Кирил Петков, който каза пред медиите, че няма нищо против да получава конструктивна критика от държавния глава.

"Разделението на властите това е силата му. Ако няма конструктивна критика, това означава, че единомислието е станало прекалено", коментира той.

Обиколка на президентството - как изглежда отвътре работното място на държавния глава (ВИДЕО)

Румен Радев и Илияна Йотова почетоха паметта на падналите за свободата на България, запалиха свещ в храма "Света София" и се отправиха към президентската институция.

В новата ни демократична история Румен Радев е вторият български държавен глава, избран за втори мандат. Червен килим, шпалир от гвардейци, кметове, политици и много граждани очакваха президента и вицепрезидента на "Дондуков" 2.

Шестгодишната Ана днес направи специална снимка - на президента. Много искала да го види, а той дори я заговори. Обяснили са ѝ защо денят е така тържествен.

"Че се заклева да служи на България", казва малката Ана.

Светлин Бонев учил заедно във военното училище с президента Радев и беше дошъл да го поздрави.

"Прекрасен пилот и прекрасен президент. И да не отстъпва все така да се бори за тази кауза, която е подхванал - една по-щастлива и добра България", каза той.

След като прекрачиха прага на "Дондуков" 2 Румен Радев и Илияна Йотова започнаха официално втория си мандат.

Репортери: Вера Александрова, Милена Кирова

Оператори: Мирослав Милков, Станислав Златев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова остава начело на БСП (Обзор)
Корнелия Нинова остава начело на БСП (Обзор)
Спартак Плевен и Академик Пловдив записаха победи №6 в първенството
Спартак Плевен и Академик Пловдив записаха победи №6 в първенството