НОВИНИ

Писма от Земята: Гунар Гарфорс, който обиколи света два пъти

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 22.01.2022
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Норвежецът Гунар Гарфорс е първият и засега единствен човек, който е посетил почти всички страни в света, при това два пъти. Носител е на 10 рекорда на Гинес.

"Пътуването е най-добрата форма на образование. Да не пътувам би било обида за креативността, любопитството и интелекта ми. Ако пътуването не те смири, нищо друго няма да може", споделя философията си Гарфорс.

Започнал да пътува като тийнейджър в Европа и колкото повече пътувал, толкова повече страни искал да посети. През 2013 г. за първи път отчита, че е посетил всички страни по света и започнал да пише книга за най-малко посещаваните страни в света, държавите с най-малко туристи. Така си дал сметка, че е успял да обиколи почти всички държави по света по два пъти, с изключение на около 30. Посетил и тях след завършването на книгите си.

"Средно съм бил по една седмица във всяка страна, а най-краткият ми престой е във Ватикана - само 24 часа", обясни Гунар.

Северна Корея е най-странната, най-лудата и най-интересната страна в света, и то не в добрия смисъл, казва още норвежецът.

Вижте разказа на Гунар Гарфорс в интервюто на Детелина Калфова

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пирогов" спешно се нуждае от кръводаряване
"Пирогов" спешно се нуждае от кръводаряване
Гол в продължението на резервата Рашфорд донесе победа на Манчестър Юнайтед
Гол в продължението на резервата Рашфорд донесе победа на Манчестър Юнайтед