НОВИНИ

Акад. Богдан Петрунов: Единственото спасение срещу Ковид е да се правят имунизации всяка година

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 26.01.2022
6198
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

"Подобно на грипа ще се правят имунизации всяка година, на базата на циркулиращите варианти, което е единственото спасение. Годишната ваксина е решението. Трите елемента - ваксини, лекарства и спазване на противоепидемичните мерки, което ние го забравяме, е единственото спасение до превръщането на вируса в обикновено инфекциозно респираторно сезонно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса", заяви в "Денят започва" имунологът акад. Богдан Петрунов.

По думите му развитието на тази вълна не е завършило, вървим към постепенно стихване, но това не значи, че ще излезем от тази пандемия толкова лесно. Акад. Богдан Петрунов отбеляза, че е необходимо да се научим да живеем с коронавируса.

Рекорд на положителните проби за COVID-19 за ден: Новите случаи са 12399

Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да е налице колективен имунитет, не по-малко от 80 процента от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни - от 5-и до 7-и ден от заразяването, едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че Омикрон е последният, но са изолирани нови варианти", допълни акад. Богдан Петрунов.

По думите му 15% от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ваксината не може да бъде 100 процента ефективна, тя е 90 до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D несъмнено повлиява положително срещу ковид", каза още акад. Богдан Петрунов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След пожара в село Драганово - от какво има нужда семейството, останало на улицата
След пожара в село Драганово - от какво има нужда семейството, останало на улицата
Даниел Колинс победи Корне и се класира за полуфиналите на Australian Open
Даниел Колинс победи Корне и се класира за полуфиналите на Australian Open