НОВИНИ

Къде и кога ще затягат мерки срещу COVID-19 в страната

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:46, 25.01.2022
Чете се за: 04:40 мин.
Още
Слушай новината

Почти половин България навлезе в третия етап на разпространение на заразата. 14-дневната заболеваемост в страната към днешна дата е 1505 на 100 000 население. 2 области все още са в червената зона, останалите са в тъмночервената. Два от общо петте големи региона, на които е разделена страната, според пандемичния план на правителството, вече са в червената зона. Това са 8 области от Западна и 4 от Югоизточна България. Според плана на кабинета на тези места трябва да бъдат въведени по-сериозни ограничения. Къде и от кога ще се затягат мерките?

Благоевград е с най-висока заболеваемост в страната. Към днешна дата заразените са над 2500 на 100 000 души. От вчера големите ученици са онлайн. Децата в областта нямат право да излизат без придружител след 20.00 часа.

"Към края на седмицата ще се съберем областния кризисен щаб и ще решим какви допълнителни ограничителни мерки ще има в цялата област", заяви Д-р Веселка Мончева, РЗИ-Благоевград.

Благоевград и София са сред областите, които вече са в трети етап на пандемията. И ако на Югозапад все още мислят дали още да мерките, то в София е решено ще се прилагат мерките за етап 3, заложени в плана на правителството. Така, освен че част от големите ученици вече са онлайн от четвъртък, заведения, театри и кина ще работят до 22:00 часа с половината от капацитета си.

"Мерки са въведени и на много други места. Разбира се, те са различни. За това има областни щабове, които се събират, анализират обстановката и препоръчват мерки", заяви доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

На Северозапад - във Враца, твърдят, че още не са преминали в третия етап. Заболеваемостта е над 1000 на 100 000 души. Свободни легла в болниците има, но плановият прием и плановите операции са спрени.

"Не предвиждаме към този момент да се предприемат действия по ограничаване капацитет или намаляване на работното време на публичните заведения и вечерен час също не предвиждаме да се въвежда", заяви Стефан Красимиров - областен управител на Враца.

Почти 70% от учениците в областта учат присъствено.

"При нас 15% от учителите ги няма, те са всички с доказан ковид. Отсъстващите към днешния ден са 221 ученика, от тях 19 са с доказан ковид. Ние сме в навечерието на ваканция, да се надяваме, че тази една седмица ще помогне да се разтовари", заяви Виктор Кръстев - директор на СУ "Христо Ботев", Враца и заместник-председател на СРСНПБ.

Затягане на мерките на национално ниво може да се обсъжда, след като повече от половината области в страната преминат в трети етап. До няколко дни се очаква това да се случи и в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

"Ние катерим по пика на вълната, в което общо взето изненада няма. И продължавам да твърдя, че този ръст ще продължи в следващите една-две седмици. След което ще достигнем най-високите стойности и ще започне нормализиране", заяви доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Кунчев съобщи, че валидността на зелените сертификати е 9 месеца само за пътуване в ЕС. У нас документите ще важат за влизане на обществени места и след първи февруари.

"За момента не предвиждаме никаква промяна на сроковете на действие на сертификатите и въобще на действието им вътре в страната. Просто сме длъжни да се съобразим с това, което е приел ЕС", заяви доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Изтеклите сертификати за пътуване в ЕС ще станат безсрочни след поставяне на трета доза ваксина.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът по сигурността към МС ще продължава да следи ситуацията в Украйна
Съветът по сигурността към МС ще продължава да следи ситуацията в Украйна
Футболистите от "Марица" Пловдив успяха да се измъкнат от снежния капан в Турция
Футболистите от "Марица" Пловдив успяха да се измъкнат от снежния капан в Турция