НОВИНИ

Област Благоевград остава с най-висок процент заразени с ковид

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 25.01.2022
Чете се за: 03:27 мин.
Здраве
Слушай новината

Област Благоевград продължава да държи първото място по най-много заразени с коронавирус в страната. Заболеваемостта там вече е над 2500 на 100 000 души.

Усилва се и натискът върху болниците, като в лечебното заведение в Гоце Делчев от вчера няма свободни места за пациенти с ковид. Расте броят и на децата, настанени в болница заради усложнения, причинени от коронавируса.

Близо 700 са новите случаи на заразени с коронавирус само за последното денонощие в Благоевградска област. Вирусът продължава да се разпространява изключително бързо, като само в една от лабораториите в Благоевград вчера са направени около 150 теста, от които над 100 са се оказали положителни.

Заради многото заразени всеки ден се усложнява и обстановката в болниците в областта, където в момента се лекуват над 320 пациенти. Свободните легла навсякъде намаляват, а най-тежка е ситуацията в Гоцеделчевската болница. Там освен че всички легла са заети, няма и възможност да бъдат разкрити допълнителни такива.

В болницата в Гоце Делчев в момента се лекуват 80 души с коронавирус, от които четирима са в реанимация. В лечебното заведение свободни легла няма както за пациенти с ковид, така и за болни с други оплаквания.

"Разговаряли сме с директора на РЗИ-Благоевград, с областния управител… Това, до което се стигна като решение, е да се пренасочват след уговорка с болницата в Благоевград, което е някаква помощ за нас, но сами се сещате, че когато това се случи през нощта в 1,2 часа уговорките ще стават доста трудно и ще има проблем както за нас, така и за спешната помощ и за пациентите", заяви д-р Петър Филибев, директор на МБАЛ "Иван Скендеров"-Гоце Делчев.

Само 10 свободни легла за пациенти с коронавирус има в трите ковид отделения на болницата в Разлог. В детското отделение са настанени 28 деца, а свободните легла тук са едва две. Натоварена продължава да е работата и в отделението по образна диагностика.

"Посещаемостта на отделението винаги е над 100, 150 души, като брой извършени графики, от които голяма част са график за бял дроб по повод съмнения за Ковид пневмония", заяви д-р Емил Тончев - ръководител на отделението по образна диагностика.

За последните 14 дни в лабораторията на болницата в Разлог са направени над 1000 PCR теста и 700 антигенни.

От вчера рязко се е увеличил броят на пациентите с усложнения от ковид, които са настанени в реанимацията на многопрофилната болница в Благоевград. В интензивното отделение местата са запълнени почти на 90%. В останалите ковид отделения на болницата все още има свободни легла.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михайлов: Включването на Касай ще намали още повече напрежението върху съдиите
Михайлов: Включването на Касай ще намали още повече напрежението върху съдиите
Отложиха дербито между Левски и Спартак (Плевен) от 16-ия кръг на НБЛ
Отложиха дербито между Левски и Спартак (Плевен) от 16-ия кръг на НБЛ