Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вандалщина със светиня на Иван Вазов потресе Сопот

от БНТ
17:32, 25.01.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Един от символите на творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот, беше поруган. Перото върху упоменателния камък на къщата музей бе премахнато, няколко дни след това подхвърлено пред нея. Вандалщината потресе жителите на подбалканския град.

Перото беше поставено върху автентичния камък, върху който според народните предавания е стоял Иван Вазов, за да черпи вдъхновение, любувайки се на красивата природа.

Преди шест месеца за празника на Общината, камъкът беше свален от местността Манастирска поляна, за да бъде поставен до къща музей Иван Вазов като символ на съхранение на културно историческото наследство

Този монумент решихме да го поставим точно тук пред родната къща на Патриарха на българската литература, за да напомня на цяла България и на всички посетители от цял свят за неговото творчество, за да помним и да пазим творчеството му, което не само че е национална светиня, то е национално богатство, каза Деян Дойнов - кмет на Община Сопот.

Откакто той твори още от 70-те години на 19 век до 1917 година, когато издава последната "Люлякът ми замириса", той неотлъчно следва тази тема за природата, казва Валентина Минкова - екскурзовод в къща музей Иван Вазов.

Случилото се потресе местните жители.

Перото беше изработено и дарено от майстор Николай Николов от Правец, член на Сопотския еснаф. Ценният символ бе изкован от стомана. Вандалщината възмути занаятчиите от еснафа.

Да се изкове от желязо нещо толкова ефирно каквото е перото, не е толкова проста процедура... перото изглежда като истинско, нищо че е изработено от желязо. Това е доброволно дарение....това е неуважение за всички ни не може да се изрази с думи. Това не е като общественото възмущение, това е като лично отношение все едно са го ограбили, каза Ивайло Семкон - майстор занаятчия.

Няколко дни след като перото изчезна, то беше подхвърлено пред къща музей Иван Вазов. По думите на кмета причина за връщането му е и последвалата широка обществена реакция в социалните мрежи.

Благодаря, че все пак върнаха перото, защото то беше изковано от едни от най-добрите майстори ръчно, плод на много усилия, много труд този символ да бъде поставен върху обозначителния монумент, казва Деян Дойнов.

Кметът на Сопот коментира, че общината не разполага с достатъчно средства за поставяне на видеонаблюдение.

Перото беше монтирано днес, а надеждата на местната власт и хората да спрат вандалските прояви в града на Вазов остава.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рекордeн брой осиновени кучета от приюта за бездомни животни в Добрич
Рекордeн брой осиновени кучета от приюта за бездомни животни в Добрич
Драган Иванов: Треньори и ръководители да изтърпят грешките на растежа при подрастващите
Драган Иванов: Треньори и ръководители да изтърпят грешките на растежа при подрастващите