НОВИНИ

ЕС: Без допълнителни ограничения за пътуващите със сертификат

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:24, 25.01.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският съвет прие препоръки към държавите от ЕС за координиран подход за правилата при пътуване, според които всички граждани на ЕС, които имат валиден ковид сертификат не трябва да бъдат подлагани на допълнителни ограничения.

Правилата влизат в сила от 1 февруари, когато започва да действа и 9-месечният срок на валидност на ковид сертификатите след ваксинация.

Еврокомисарите по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиду и комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс приветстваха решението на Съвета:

"От началото на пандемията предлагаме решения за запазване и улесняване на безопасното и свободно движение в контекста на здравните мерки, наложени поради пандемията. Тясната координация на равнище ЕС е от съществено значение не само за функционирането на единния пазар, а особено за предоставянето на яснота и безопасност за пътуващите в рамките на ЕС. Наличието на яснота и предвидимост за нашите граждани е от основно значение за успеха на безопасното пътуване чрез нашия добре утвърден и много успешен цифров COVID сертификат на ЕС. Наличието на повече от 1,2 милиарда издадени сертификата свидетелства за успеха на този инструмент, който бе въведен в целия ЕС и в световен мащаб. Той е истински европейски успех, който стана световен".

Притежаването на валиден цифров COVID сертификат на ЕС следва по принцип да бъде достатъчно при пътуване по време на пандемията.

Според ЕК е важно държавите членки да предприемат последващи стъпки по това споразумение и да приложат договорените правила незабавно. Всяка държава членка взема решение въз основа на обстоятелствата, пред които е изправена. Но понастоящем Омикрон вече се е разпространил в цяла Европа и е време да обмислим премахването на допълнителните мерки за пътуване, въведени от редица държави членки през последните седмици, които правят пътуването по-трудно и по-малко предвидимо в целия ЕС, казват от ЕК.

"Наличието на европейския ковид сертификат при пътуване би трябвало по принцип да бъде достатъчно. Някои държави използват формуляри за проследяване на пътниците, които биха могли да са полезен инструмент. Това за което ние говорим са ограниченията при пътуването като допълнителните тестове или поставянето под карантина. Правилата сега са ясни и бяха препотвърдени от държавите-членки", заяви Кристиян Виганд - говорител на Европейската комисия.

Сред основните актуализации на препоръката са:

  • По принцип няма допълнителни ограничения за притежателите на цифровия COVID сертификат на ЕС
  • Привеждане на срока на валидност в съответствие с делегирания акт, 270 дни за цикъла на основната ваксинационна серия
  • Всички мерки, които ограничават свободното движение, трябва да бъдат недискриминационни и пропорционални. По принцип държавите членки следва да не отказват влизане на лица, пътуващи от други държави членки
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар остави без дом семейство от горнооряховското село Драганово
Пожар остави без дом семейство от горнооряховското село Драганово
Няма свободни COVID легла в болницата в Разлог
Няма свободни COVID легла в болницата в Разлог