Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Няма свободни COVID легла в болницата в Разлог

от БНТ
13:23, 25.01.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Още
Слушай новината

Област Благоевград държи отново първото място по най-много болни в страната - заболеваемостта е 2500 на 100 хиляди души население.

Расте броят и на децата приети в болница. В Гоце Делчев болницата е пренатоварена и от вчера няма нито едно свободно място.

682 нови случая на коронавирус за последното денонощие в региона и около 320 пациенти, настанени в петте болници в областта. Такава е картината днес. Най-тежка е обстановката в Гоце Делчев, където няма нито едно свободно място за ковид пациенти, нямат и възможност да разкриват допълнителни легла.

Западна и Югоизточна България са в етап 3 от плана за ковид - ще има ли нови ограничения

Най-вероятно болните хора ще се транспортират към Благоевград. Вирусът се разпространява изключително бързо. Само в болничната лаборатория вчера са направени около 150 теста, като над 100 са се оказали положителни.

В Разлог се наблюдават много положителни тестове при децата, а детското отделение има само две свободни легла.

3 са отделенията определени за ковид пациенти в многопрофилната болница за активно лечение в Разлог. От общо 50 легла, свободни са едва 10. В детското отделение са настанени 28 деца, а свободните легла са едва две. Всички пациенти със симптоми на ковид първо минават през отделението по образна диагностика.

"Посещаемостта на отделението винаги е над 100-150 души, като брой извършени графики, от които голяма част са график за бял дроб по повод съмнения за ковид пневмония", заяви д-р Емил Тончев, ръководител на отделението по образна диагностика.

Голям брой от дошлите да се тестват в PCR лабораторията в лечебното заведение през последните седмици са изпратени от личните лекари със симптоми на COVID-19. Голяма част от положителните проби са на деца.

"На 14-дневна база сме направили над 1000 PCR теста, от които за съжаление 90 са на деца, а от антигенните близо 50. Най-малките пациенти бяха наскоро, миналата седмица, близнаци на 5-6 месеца", допълни д-р Йовка Божанова, ръководител на PCR лабораторията в МБАЛ Разлог.

Въпреки по-леката симптоматика лечението при децата протича доста трудно, добавиха още специалистите.

В Благоевград от вчера са в сила по-строги мерки - дистанционно обучение за по-големите ученици и вечерен час за тях. Възможно е обаче, до края на седмицата, ако заболеваемостта продължи да се увеличава, да се въведат допълнителни ограничения, предупредиха от здравната инспекция.

Автори: Антония Сукалинска и Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС: Без допълнителни ограничения за пътуващите със сертификат
ЕС: Без допълнителни ограничения за пътуващите със сертификат
Ян Облак е заразен с коронавирус
Ян Облак е заразен с коронавирус