НОВИНИ

Киев не се отказва от членство в НАТО - президентът Зеленски увери, че място за паника няма

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:41, 25.01.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В Украйна заседава Съветът за национална сигурност и отбрана, след който президентът Володимир Зеленски увери, че няма място за паника и всичко е под контрол. Киев не се отказва от членството си в НАТО, въпреки напрежението в региона.

В последните часове тук темата за сибирския студ сякаш измести темата за напрежението по руско-украинската граница. Късно снощи беше проведено заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. След него президентът Володимир Зеленски увери украинците, че място за паника няма и ситуацията е под контрол.

"Скъпи граждани на Украйна, проведе се заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Заключението е много важно за нашето общество и украинските граждани. То звучи много просто - всичко е под контрол, няма причини за паника", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Няколко часа по-рано вицепремиерът Олга Стефанишина заяви, че Украйна не се отказва от членство в НАТО, въпреки създалата се ситуация.

"Първо сме изградили военна устойчивост, второ - устойчивост на хибридни атаки. Имаме непоколебимо международно единство за териториалната цялост на Украйна, мащабни санкции. И никой по-добре от нас не познава режима на Путин. Разбира се, че сме подготвени за всякаква военна ескалация. И сме много благодарни за огромните усилия на ЕС и НАТО, както и на отделни страни - Франция и САЩ, които правят всичко възможно да има диалог и прозрачност на следващите стъпки", допълни вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина.

На закрито заседание Върховната Рада ще обсъжда темата. Появи се информация, че в сряда, в Париж, ще се срещнат официално представители на Москва и Киев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постепенно затопляне в близките дни
Постепенно затопляне в близките дни
Марио Балотели: Нормално е да играя за националния на 31 години
Марио Балотели: Нормално е да играя за националния на 31 години