Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Киев не се отказва от членство в НАТО, готов е за всички сценарии

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:00, 25.01.2022
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Ние не се отказваме - това отговори вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина на въпрос дали Киев се отказва от членство в НАТО заради напрежението по руско-украинската граница.

Вие виждате как Москва непрекъснато променя исканията си - първо беше Украйна и Грузия да не членуват, после да няма разширяване, след това да се върне конфигурацията от 1997 година.

Москва има изгода от ескалация на напрежението и прави всичко възможно враждебната риторика да продължава.

Киев има подкрепата на европейските и американските си партньори, които демонстрират единство. Разликите с 2014 година са огромни, каза още Олга Стефанишина.

"Първо сме изградили военна устойчивост, второ - устойчивост на хибридни атаки. Имаме непоколебимо международно единство за териториалната цялост на Украйна, мащабни санкции. И никой по-добре от нас не познава режима на Путин. Разбира се, че сме подготвени за всякаква военна ескалация. И сме много благодарни за огромните усилия на ЕС и НАТО, както и на отделни страни - Франция и САЩ, които правят всичко възможно да има диалог и прозрачност на следващите стъпки", заяви вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Неработен ден в Гърция заради снежната буря
Неработен ден в Гърция заради снежната буря
Напрежението НАТО - Русия: САЩ в готовност да изпратят 8500 военни в Европа
Напрежението НАТО - Русия: САЩ в готовност да изпратят 8500 военни в Европа