НОВИНИ

Напрежението НАТО - Русия: САЩ в готовност да изпратят 8500 военни в Европа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:44, 25.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обсъди с европейски лидери напрежението по оста НАТО-Русия. По думите на Байдън, има пълно единодушие по въпроса за разполагането на руски войски по границата с Украйна. Пентагонът същевременно обяви готовност да бъдат изпратени военни сили в Европа.

Джо Байдън проведе 80-минутен разговор с лидерите на Франция, Германия, Италия, Великобритания и Полша, както и с ръководителите на ЕС и НАТО.

Обсъдени са били общите усилия за възпирането на по-нататъшна руска агресия срещу Украйна - включително подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена, която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и укрепването на източния фланг на НАТО.

"Това е наистина важно. Имах много, много добра среща, пълно единодушие с всички европейски лидери", заяви Джо Байдън.

ЕС работи по различни варианти за санкции, в зависимост от действията на Русия

Същевременно Пентагонът обяви, че 8500 американски военни са в готовност да бъдат разположени в Европа. Окончателно решение за това обаче още не е взето.

"На тези войски не е възложена мисия. Няма заповеди за разполагане. Разпоредено им е да бъдат в готовност, в някои случаи, за много по-кратко време от обикновено", заяви Джон Кърби, говорител на Пентагона.

По думите на Кърби, тези сили ще бъдат много бързо разположени в Европа, ако НАТО задейства силите си за бързо реагиране и няма планове да бъдат предислоцирани в самата Украйна. През уикенда в страната пристигнаха около 90 тона помощи от САЩ, включително муниции.

Русия продължава да отрича, че планира военни действия, въпреки разполагането на стохилядна военна сила в близост до границата с Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киев не се отказва от членство в НАТО, готов е за всички сценарии
Киев не се отказва от членство в НАТО, готов е за всички сценарии
Срути се покрив на склад на летището в Истанбул (ВИДЕО)
Срути се покрив на склад на летището в Истанбул (ВИДЕО)