НОВИНИ

ЕС работи по различни варианти за санкции, в зависимост от действията на Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:30, 24.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Брюксел засега не планира да изтегли семействата на служителите на Евросъюза от Киев. На среща на външните министри на 27-те, обсъдиха развоя на събитията и евентуалните санкции срещу Русия. От българска страна в срещата участва зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова. Същевременно Европейската комисия обяви днес нова финансова помощ за Украйна.

Решение за нови санкции засега не беше взето. От изявленията на външните министри стана ясно, че ЕС работи по различни варианти за налагане на санкции в зависимост от действията на Русия, свързани с нападение или провокации на територията на Украйна.

Външните министри декларираха пълна подкрепа за суверенитета и независимостта на Украйна.

ЕС не смята, че е необходимо изтегляне на европейските служители от Киев, каза върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел. Външните министри на страните от Евросъюза разговаряха днес с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Ние няма да постъпим като САЩ, защото в момента не виждаме специфични причини за това. Държавният секретар Блинкен ще ни информира за техните мотиви. Не трябва да драматизираме, като се има предвид, че преговорите продължават. Не мисля, че трябва да изоставим Украйна и да я напуснем, но може би държавният секретар Блинкен има повече информация и той ще я сподели с нас, каза Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на сигурността и външните отношения на ЕС.

Външните министри отново предупредиха Русия, че всяка по-нататъшна военна агресия Русия срещу Украйна ще има огромни последици и ще струва скъпо.

Според външния министър на Австрия Европа продължава да е зависима от руския газ.

Мисля, че и финансови санкции и стокообменът - всичко е на масата. Честно казано, не смятам, че един проект, който все още не е в действие, може да представлява съществена заплаха за Русия и Москва, има и други средства. Не мисля, че когато говорим за санкции трябва да се ограничаваме до определени ключови думи като Северен поток или СУИФТ. Всичко възможности са на масата, каза Александър Шаленберг - външен министър на Австрия.

ЕС отпуска 1,2 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Европейската комисия обяви днес нова финансова помощ за Украйна. От 2014 г.
насам Киев е получил 17 милиарда европейско финансиране под формата на заеми и безвъзмездна помощ.

Европейската комисия предлага отпускането на нов пакет от спешна финансова помощ в размер 1,2 милиарда евро. Този пакет ще помогне на Украйна да посрещне финансовите си нужди, породени от конфликта. Разчитаме на Съвета и на Европейския парламент да одобри тази спешна помощ колкото се може по-бързо. Веднага след това ще преминем към бързото изплащане на първия транш от 600 милиона евро, каза Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Украйна е свободна и суверенна държава. ЕС остава на нейна страна, каза още фон дер Лайен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо от НИМХ не искат да ги прехвърлят към екоминистерството
Защо от НИМХ не искат да ги прехвърлят към екоминистерството
Достъпът в НС от днес вече е със зелен сертификат
Достъпът в НС от днес вече е със зелен сертификат