НОВИНИ

Учениците от 5-и до 12-и клас в София минават на ротация

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:16, 24.01.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

Ротация на учениците от 5-и до 12-и клас в столицата от днес. Причината - високата заболеваемост от COVID-19. Нараснал е и броят на болните учители и ученици. Броят на учителите в карантина роди куриоз в столичното 81-во училище. От над 1300 ученици днес само 15 деца бяха на училище или един четвърти клас.

От днес в София на училище присъствено са само учениците от 1-ви до 4-ти клас както и тези от 7-и, 10-и и 12-и клас, тъй като им предстоят Национално външно оценяване и матури. Вкъщи останаха учениците от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас.

Нараснаха и процентите на карантинираните ученици и учители в столицата - съответно на 3,89 и 5,26.

Ситуацията с многото болни учители в столичното 81-во училище роди куриоз. В училището от всички класове, от първи до дванайсти, днес учеше само един.

От днес само 4 "Ж" при нас от начален етап са в присъствено обучение, всички други класове преминаха в онлайн обучение поради нарастващия брой заболели педагогически специалисти, каза Мартин Симеонов, заместник-директор на 81-во СОУ.

Липсват 20 учители от общо 115. Опитали със заместване, но се оказало, че на отделни преподаватели се събирали по повече от десет учебни часа на ден.

В начален етап бройката на болните педагози била най-голяма. И все пак учителката на 4 "Ж" и родителите на децата настояли да те да останат присъствено.

Госпожата, която е на 4 "Ж" клас, госпожа Венера Илиева изрази съгласието си и смяташе, че ще се справи с обучението тук в училище, ние няма как да откажем това, допълни Мартин Симеонов, заместник-директор на 81-во СОУ.

Ковид в образователната система - какво показват процентите?

В следващите пет дни обаче в 81-во средно училище ще има само един клас. И то в намален състав - 15 от 19 деца. А от 29 януари до 6 февруари учениците ще излязат във ваканция, тъй като министерството реши дните от 31 януари до 4 февруари да са неучебни.

И едно уточнение за родителите, чиито деца до 14 години са онлайн. Ако те излязат в принудителен неплатен отпуск, за да ги гледат, то те могат да ползват финансова помощ от 650 лева месечно за едно дете и 975 лева за две и повече деца. Има и подоходен критерий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирела Демирева получи наградата си за "Атлет №1 на България"
Мирела Демирева получи наградата си за "Атлет №1 на България"
Не достигат детските легла в ковид отделението в Бургас
Не достигат детските легла в ковид отделението в Бургас