НОВИНИ

Недоволство в община Лесичово заради закритото Бюро по труда

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 24.01.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство срещу решение на Агенцията по заетостта да закрие един от филиалите си в Област Пазарджик. Една община се противопоставя на това и иска филиалът на Бюрото по труда да се запази. Работодатели, общинари, безработни са готови да защитават правото си да получават
ежедневно услугите на трудовата борса.

Съгласно решение на Агенцията по заетостта, филиалът на Бюрото по труда в Калугерово трябва да бъде закрит. В община Лесичово обаче никой не е съгласен с това решение.

След закриване на услугата, експерти от бюрото по труда ще идват няколко пъти в месеца, а в останалите дни безработните от общината трябва да пътуват между 20 и по 40 км до бюрото в Пазарджик.

Община Лесичово отказва да приеме споразумение с Агенцията по заетостта и местните власти започват да търсят възможности за запазване на структурата.

По този начин, по който те ни предлагат споразумението, кметът на общината се задължава да осигурява автомобилен превоз на екипа от дирекция Бюро по труда до населеното място, в което се предоставя изнесената услуга и обратно. Първо ние сме малка община, ние нямаме на разположение неограничен брой автомобили, както и служители шофьори, каза Веселина Милкова, зам.-кмет на община Лесичово.

Работодателите в района също са притеснени от това решение.

Много по удобно ще ни бъде, ако си съществува това бюро тук на 2 км от Лесичово, всички наоколо села дори нямат и транспорт, хората пътуват с таксита, казва Величка Апостолова, управител на земеделска фирма.

Това ще затрудни много работата ни. Това е затруднение не само за нас като работодатели и за хората. Да чакам час или ден от месеца, в който трябва да подам заявката, считам, че е най-неразумното нещо, казва Нена Топчийска, директор на ЦНСТ.

Борбата на общината да запази филиала продължава.

Репортер: Величка Ачева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев обсъди двустранните отношения в сферата на отбраната с посланика на Германия
Стефан Янев обсъди двустранните отношения в сферата на отбраната с посланика на Германия
ЕС засега не смята да изтегля дипломати или техните семейства от Киев
ЕС засега не смята да изтегля дипломати или техните семейства от Киев