НОВИНИ

ЕС засега не смята да изтегля дипломати или техните семейства от Киев

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:24, 24.01.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Алиансът засилва военното си присъствие в Източна Европа с още кораби и самолети.

Държавният департамент на САЩ изтегля семействата на служителите в американското посолство в Киев. Посолството остава отворено. Подобна стъпка предприема и Лондон.

В същото време днес външните министри от ЕС обсъждат напрежението между Русия и Украйна и сигурността в региона. Очаква се дистанционно да се включи и американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Засега ЕС не вижда причина да изтегля семействата на дипломатите или самите дипломати и служители от европейските си мисии в Киев. Това заяви преди срещата на външните министри върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който обаче уточни, че първо трябва да бъдат изслушани мотивите на Антъни Блинкен.

"Продължаваме да изграждаме позицията си във връзка с опитите на Русия до подкопае сигурността на Европа и да възвърне сферите на влияние - идея, която е напълно остаряла. Ще имаме и видеоконферентен разговор с държавния секретар Антъни Блинкен, за да продължим силната координация между ЕС и САЩ. Всички страни - членки на ЕС са обединени, ние показваме безпрецедентно единство по отношение на ситуацията в Украйна.", каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Най-вероятно, в заключенията от днешната среща ще бъде записано, че ако Русия нападне Украйна, това ще доведе до сериозни последствия за Москва и тя ще трябва да плати висока цена. Засега не се очаква да бъдат обсъдени конкретни санкции.

Въпросът за "Северен поток 2" винаги е свързан и с темата за санкциите, които ЕС би наложил на Русия при евентуално нападение на Украйна.

Позицията на Берлин и това, което германският канцлер Олаф Шолц казва в интервюто за „Зюддойче Цайтунг“ е, че засега страната не е склонна да спре проекта "Северен поток 2", който вече е изграден. Въпросът за природния газ и за зависимостта на Европа от Русия остава отворен при обсъждането на санкциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карантинираха пореден отбор от НБЛ
Карантинираха пореден отбор от НБЛ
ЕМА решава до края на месеца дали да одобри хапчето срещу COVID-19 на "Пфайзер"
ЕМА решава до края на месеца дали да одобри хапчето срещу COVID-19 на "Пфайзер"