Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Държавният департамент на САЩ изтегля семействата на служителите си от Киев

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:08, 24.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Държавният департамент на Съединените щати разпореди семействата на служителите в американското посолство в Киев да напуснат Украйна. Посолството остава отворено. Подобна стъпка предприема и Лондон.

Мерките са на фона на растящото напрежение в региона. Темата се очаква да бъде обсъдена на днешния Съвет на външните министри на ЕС в Брюксел. В срещата чрез видеоконферентна връзка ще се включи и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

ЕС не вижда причина да се драматизира напрежението между Украйна и Русия и не смята да последва примера на САЩ, които започнаха изтегляне на семействата на своите дипломати в Киев. Това заяви европейският първи дипломат Жозеп Борел преди Съвета на външните министри в Брюксел. Той допълни, че очаква американският държавен секретар Антъни Блинкен, който ще се включи видеоконферентно в срещата, да обясни причините за това решение.

"Продължаваме да изграждаме позицията си във връзка с опитите на Русия до подкопае сигурността на Европа и да възвърне сферите на влияние - идея, която е напълно остаряла. Ще имаме и видеоконферентен разговор с държавния секретар Антъни Блинкен, за да продължим силната координация между ЕС и САЩ. през пресечка - финалана синхрона 01:38 - Всички страни - членки на ЕС са обединени, ние показваме безпрецедентно единство по отношение на ситуацията в Украйна", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Властите в Киев определиха като "преждевременно и крайно разпореждането на Държавния департамент на САЩ семействата на служителите в американското посолство в Киев, както и всички, чийто функции не са от първостепенна важност, да напуснат Украйна.

Желаещите да се изтеглят от Украйна могат да го направят с редовни полети или чрез частни варианти за пътуване. В изявлението на Държавния департамент се посочва още, че има сведения за планирани от Русия военни действия срещу Украйна.

Издадена е и специална препоръка американските граждани да не пътуват до Русия поради нарастващото напрежение по границата с Украйна. Посолството на САЩ в Беларус също съветва за повече бдителност и готовност да се напусне страната при извънредни обстоятелства.

Междувременно в Киев пристигнаха първите доставки от САЩ с оръжия и муниции. Пратките са част от одобрената помощ в размер на 200 милиона долара за отбранителната сигурност на Украйна във връзка със струпването на руски войски по границата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протест във Вашингтон срещу ковид мерките
Протест във Вашингтон срещу ковид мерките
Зеленият сертификат за депутатите влиза в сила
Зеленият сертификат за депутатите влиза в сила