НОВИНИ

Италия избира президент

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:52, 24.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Италия започнаха изборите за президент, които нямат аналог в света. В тези уникални избори няма предварително издигнати кандидатури и процедурата може да се проточи дни ред. Държавният глава на републиката не се избира с преки избори, а с тайно гласуване от определени електори. Доскоро фаворит беше премиерът Марио Драги, но избирането му би довело до предсрочни парламентарни избори.

Първият тур на изборите започна в сградата на долната камара на италианския парламент - Дворецът Монтечиторио. В гласуването участват 1008 депутати от долната и горната камара и делегати на италианските области.

Дневният ред е избиране на президент на републиката. Обявявам гласуването в изборите за президент, заяви Роберто Фико, председател на долната камара на парламента.

На първите три тура е нужно някой да получи две трети от гласовете, за да бъде избран. Нататък е достатъчно обикновено мнозинство.

Тъй като няма ясни кандидати, партиите преговарят през цялото време и интригата продължава до последно. Вероятен кандидат на десницата беше бившият премиер Силвио Берлускони, но той се отказа от надпреварата. Това би дало шанс на премиера Марио Драги.

Надявам се да победи Марио Драги. Мисля, че той е човекът, който най-добре представлява Италия, смята Паоло да Рома, жител на Рим.

Драги показа, че желае да влезе в президентския дворец Куиринале, но тогава ще се наложи да се търси нов премиер. Затова някои партии отказват да го подкрепят. Финансовите пазари следят ситуацията. Италианците се надяват на скорошен изход.

Изборът е труден. Предвид периода, който преживява Италия, той трябва да е добре премислен, казва Емилиано Меландри, жител на Рим.

Италианският президент има 7-годишен мандат и важна роля в моменти на кризи, включително при съставянето на правителство.

Серджо Матарела, който отказва да се кандидатира за втори мандат, се прояви като мъдър лидер и обединител на нацията. Кой ще го замени? Твърди се, че депутатите ще пускат празни бюлетини, за да печелят време, докато преговорите между партиите продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефанос Циципас е последният четвъртфиналист в Австралия
Стефанос Циципас е последният четвъртфиналист в Австралия
Ямбол и Сливен преминават към частично онлайн обучение
Ямбол и Сливен преминават към частично онлайн обучение