НОВИНИ

След руския ултиматум към НАТО за България - Кристиан Вигенин и Велизар Шаламанов пред БНТ

Николай Минков
от Николай Минков
12:12, 24.01.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

България е суверенна държава и решенията за нейната сигурност се взимат тук, заяви пред БНТ заместник-председателят на парламента и на БСП Кристиан Вигенин по повод ултиматума на Москва, НАТО да се изтегли от страната ни.

Според служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, Русия иска да упражни натиск върху България и да покаже, че е слаба държава.

Според заместник-председателят на парламента и на БСП Кристиан Вигенин със своята реакция по скандала България трябва да излъчи послания не само към Москва, но и към Брюксел.

"България е суверенна държава. Решенията се вземат тук, в София и ние не приемаме някой, някъде да обсъжда какви мерки за сигурност би предприела България в една или друга ситуация. И когато нещо се обсъжда за България, то трябва да се обсъжда задно с България. Това е послание и към руската страна, но и към факторите в НАТО", заяви Вигенин в "Денят започва".

Бившият служебен министър на отбраната и председател на Надзорния борд на Агенцията по комуникации на НАТО Велизар Шаламанов разкритикува управляващите за действията след ултиматума от Москва.

"Този ултиматум определено създава напрежение у нас. Видяхме го и във времето за реакция. Издава, че все още новата власт не е достатъчно добре организирана, за да се взимат бързи и точни решения и да бъдат представени по начин, по който да имат силно въздействие", заяви Шаламанов.

Кристиан Вигенин призова да не се преекспонира темата и посочи, че все още няма официална позиция на Министерския съвет, а само отделни изказвания.

"Малко се преувеличава сериозността по този въпрос от моя гледна точка. Правителството няма решение, което да е взето с решение на правителството. Министър-председателят направи изявление, други водещи фигури също. За нас, БСП като част от управлението и респективно България като част от ЕС и НАТО, да търси начини за намаляване на напрежението, особено в черноморския регион", изтъкна Вигенин.

А Велизар Шаламанов предупреди, че с този ход Москва преследва няколко геополитически цели.

"Международната общност настоява Москва да се изтегли от Молдова, Грузия и Украйна и с тези ултиматуми всъщност се стреми да замаже този проблем и да създаде друг проблем, в който да има инициативата. На второ място целта е да създаде разединение в страните от Вашингтонския договор в ЕС и определено сред дипломатическите среди е преценено, че най-уязвима е България", каза Шаламанов.

Шаламанов обясни, че разполагането на испански и нидерландски изтребители у нас е част от рутинна мисия на НАТО по охрана на въздушния югоизточен фланг на НАТО, т.нар. еърполисинг, и не е резултат от операция на Алианса провокирана от напрежението между Украйна и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив замина на лагер в Сандански
Локомотив Пловдив замина на лагер в Сандански
Пробив в стената на язовир "Тополово 2", няма опасност за населените места
Пробив в стената на язовир "Тополово 2", няма опасност за населените места