НОВИНИ

Пробив в стената на язовир "Тополово 2", няма опасност за населените места

bnt avatar logo
от БНТ
11:53, 24.01.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Пробив в язовирната стена на язовир "Тополово 2" край Асеновград вдигна на крак институциите.

Няма опасност за близките населени места, увери областният управител на Пловдив.

В момента съоръжението се ремонтира, но в него след последните валежи е имало големи количества вода. За да се предотврати опасността от приливна вълна е започвало контролирано изпускане на язовира.

На 7 януари туристи забелязват теч от язовирната стена. Язовир "Тополово 2" е в ремонт от началото на 2021 г. и на обекта все още има работници.

"Имаше лек теч около тръбата, която е изпускателната. На 8-и започна контролирано изпускане. Благодарение на това, че една голяма част от водното количество беше източено, не се поучи приливна вълна", обясни заместник-кметът на Асеновград Стоян Димитров.

Язовирът е празен от няколко години. Преди това е бил даден на концесия. Според местните заради неправилното му стопанисване стената е започнала да се свлича.

"Язовира го държаха пълен с вода, когато бяха наели частници за рибата и така оттам взе да се получава свлачище", казва Мустафа, жител на село Тополово.

От началото на миналата година държавната компания "Монтажи" ЕАД ремонтира съоръжението. Изгражда се нов изпускателен кран. В края на декември строителите решили да го завирят, за да направят тестове. Малко след това бил открит и теча.

В опит да отстранят малкия теч работниците на място започват да копаят от външната страна на язовира. Тонове земна маса по неизяснени засега причини се свличат надолу и се отваря огромен разлом в язовирната стена.

От фирмата-изпълнител "Монтажи" ЕАД обясняват, че причина за пропадането е дългия период, през който язовирът не е бил пълен. На 20 януари на място проектанти са огледали спуканата стена. Предстои да изготвят проект за възстановяването на стената. Предвидено е ремонтът да приключи до 2023 г.

Концесионерът на съседния язовир "Тополово 1" също е уведомен да не изпуска вода, защото двете съоръжения са каскадни.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След руския ултиматум към НАТО за България - Кристиан Вигенин и Велизар Шаламанов пред БНТ
След руския ултиматум към НАТО за България - Кристиан Вигенин и Велизар Шаламанов пред БНТ
Ковач от Банско твърди, че е пребит без причина от жандармеристи
Ковач от Банско твърди, че е пребит без причина от жандармеристи