НОВИНИ

Семейства се притесняват от двойни сметки за промишлен ток

bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 24.01.2022
9596
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Двойни сметки за ток получиха пенсионери, които имат жилища в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна. Причината е, че от години те плащат промишлен ток, тъй като са свързани към електромерното табло на намиращия се в близост хотел. Някои от потърпевшите са подписали договор с енергодружеството още в средата на миналата година за изграждане на присъединително съоръжение, което ще позволи да плащат битов ток, но без резултат. Какви са причини вижте в репортажа.

От години Анна Ралиева и съседите ѝ плащат промишлен ток. Заради драстичното поскъпване на електроенергията обаче жената казва, че трудно ще изкара зимата.

"Плащаме по 62 стотинки за киловат ток, без нощна енергия. Това ни бърка много в джоба, защото пенсията ми е минимална 300 лева, а имам ток 295 лева", разказа Анна Ралиева.

Част от собствениците на апартаменти са пенсионери и казват, че високите сметки за ток са непосилни за тях.

"И така сме поставени пред два проблема - или да не замръзнем, като си платим климатиците, или да замръзнем, за да можем да ядем", каза Фарида.

Някои от абонатите още миналата година са подписали договор с ЕРП Север за присъединяване към електроразпределителната мрежа, но и до момента плащат скъп ток.

"Моята молба дадох през май месец. От май досега чакаме ново включване. Нито срок ни дават, нито обяснения", заяви Анна Ралиева.

От енергодружеството заявиха, че присъединяването на клиентите към мрежата на ЕРП Север все още не е приключило, тъй като проектантската фирма вече няколко пъти не успяла да се свърже с тях, за да съгласува местоположението на електромерното табло.

"Ние се обръщаме към градската администрация да ни помогне и да реши този проблем. Къде да отидем", попита Фарида.

Срокът за присъединяване към мрежата не е нормативно регламентиран. Той се записва във всеки договор. В конкретния случай срокът за изграждане на присъединителното съоръжение е 7 месеца след издаване на разрешението за строеж. Потърпевшите твърдят, че са попаднали в административен капан и не виждат изход.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ковач от Банско твърди, че е пребит без причина от жандармеристи
Ковач от Банско твърди, че е пребит без причина от жандармеристи
Николай Иванов: Трябва да се повиши квалификацията на треньорите при подрастващите
Николай Иванов: Трябва да се повиши квалификацията на треньорите при подрастващите