НОВИНИ

Съветът по сигурността ще обсъжда напрежението НАТО-Русия при премиера (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:12, 24.01.2022 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков свиква утре Съвета по сигурността към Министерския съвет. По-рано от ГЕРБ казаха, че внасят 59 подписа при необходими 48 с искане да бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание по темата и да бъдат изслушани премиерът Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев и министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Ситуацията в Украйна и информацията, че НАТО поставя силите си в пълна бойна готовност, доведе до решението на премиера Кирил Петков да свика утре Съвета по сигурността към МС, който е на пряко негово подчинение.

В съобщението на правителствената информационна служба се подчертава, че основната задача на Съвета е да анализира състоянието на националната ни сигурност.

ГЕРБ иска извънредно заседание на НС заради конфликта Русия-Украйна

По-рано в изявление пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управляващите в "оглушително мълчание" и каза, че вместо от тях, продължава да се информира от чуждестранната преса.

От ГЕРБ имали много въпроси по темата към премиера и министрите, защото позицията им до момента варирала от остра до уклончива, а коментарите на част от коалицията били, че това са лични мнения.

Борисов попита и защо на толкова важно заседание на външните министри на ЕС по темата Русия - Украйна днес в Брюксел, страната ни е представена от зам.-министър, а не от първия ни дипломат Теодора Генчовска.

Външните министри на Република България и РСМ обсъдиха политическия диалог

Външният ни министър Теодора Генчовска е провела среща с първия дипломат на Северна Македония, който е у нас заедно с правителствената делегация на югозападната ни съседка, стана ясно от съобщение на външното ни министерство.

А Борисов настоя за ясни отговори и действия от управляващите.

В "Денят започва" по БНТ зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин също коментира напрежението Русия - Украйна.

Аз мисля, че в момента се преувеличава руската заплаха за инвазия в Украйна. Мисля, че никоя разумна сила не би си позволила подобни действия, заяви той.

Затова и Вигенин призова да не се нагнетява излишно напрежение.

И от Министерството на отбраната призоваха за това, а по-късно в предаването "Още от деня" председателят на комисията по отбрана Атанас Зафиров потвърди тази позиция. Според него фактът, че на утрешния Съвет по сигурността в Министерския съвет не са поканени председателите на ресорни комисии е още едно доказателство, че не трябва да се нагнетява напрежението, което по думите му, прави опозицията в момента.

Зафиров подчерта, че българската позиция, изразена от трибуната на НС от премиера Кирил Петков е ясна. На заседанието на комисията по отбрана утре в парламента опозицията щяла да може да зададе всичките си въпроси и да получи отговори.

МО: Вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво

От министерството на отбраната пък съобщиха за медиите, че вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво.

Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в Югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави членки.

Заседанието на Съвета по сигурността е утре в 16.30 ч., веднага след съвместното правителствено заседание на България и Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат детските легла в ковид отделението в Бургас
Не достигат детските легла в ковид отделението в Бургас
Пловдив е номиниран в класацията за "Най-добра европейска дестинация за 2022 г."
Пловдив е номиниран в класацията за "Най-добра европейска дестинация за 2022 г."