Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Външните министри на Република България и РСМ обсъдиха политическия диалог

от БНТ
15:58, 24.01.2022
Чете се за: 01:25 мин.
По света
външните министри република българия рсм обсъдиха политическия диалог
Слушай новината

Министрите на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи се срещнаха в София, непосредствено преди началото на Второто съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония.

Двамата първи дипломати изразиха задоволството си от активизирането на диалога през последните седмици, както и увереността си, че предстоящото заседание между правителствата ще допринесе за задълбочаването на положителната динамика в отношенията.

Те приветстваха инициативата за създаване на секторни работни групи като средство за надграждане на политическия диалог и инструмент за идентифициране на практическите ползи от по-активно сътрудничество между България и Северна Македония.

В рамките на срещата беше направен преглед на актуалното състояние на политическия диалог и двустранните отношения, включително и в контекста на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Беше обсъден и полученият през декември 2021 г. от Северна Македония отговор на предложенията на България по пакета за политически въпроси "5+1".

Външните министри се обединиха около мнението, че директните и интензивни контакти между двете институции са правилният път в посока намиране на взаимноприемливи решения на отворените въпроси.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков посрещна премиера на РСМ Димитър Ковачевски в София (СНИМКИ)
Кирил Петков посрещна премиера на РСМ Димитър Ковачевски в София (СНИМКИ)
Стефанос Циципас е последният четвъртфиналист в Австралия
Стефанос Циципас е последният четвъртфиналист в Австралия