Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правителствата на Република България и РСМ ще проведат съвместно заседание

от БНТ
14:40, 24.01.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
правителствата република българия рсм проведат съвместно заседание
Слушай новината

Правителствата на Република България и Република Северна Македония ще проведат съвместно заседание на 25 януари, вторник в Резиденция „Бояна“ в София, съобщават от пресцентъра на МС.

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига в София днес следобед.

Официалната церемония по посрещането му ще се състои от 16.00 ч. на площад „Св. Александър Невски“, където Кирил Петков и Димитър Ковачевски ще положат венци пред Паметника на Незнайния воин.

В рамките на визитата министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще разговарят на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни.

Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите:

  • икономика, търговия и иновации;
  • инфраструктура, транспорт и свързаност;
  • европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона;
  • култура, наука и образование и младеж.

МС: Създават се четири работни групи за сътрудничество с РСМ

Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси.

В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.

Утре на "Дондуков" 2 и президентът Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

В рамките само на една седмица това ще бъде второто значимо събитие за двустранните отношения на България и Република Северна Македония.

След посещението на министър-председателя Кирил Петков в Скопие на 18 януари, утрешното съвместно заседание на двете правителства е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между България и Република Северна Македония.

"След новините": Ново начало или поредният опит за рестарт на отношенията със Скопие?

След като със заповед на премиера Петков от българска страна бяха сформирани четирите работни групи, утрешните ресорни срещи с участниците от Скопие ще дадат възможност да бъде внесен допълнителен прагматизъм в двустранните разговори.

Чрез активната им дейност през предстоящите месеци ще бъде дадена повече публичност на ползите за гражданите на България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество, както и ще бъдат постигнати реални резултати от взаимен интерес.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пациенти настояват за служебно удължаване на протоколите за лекарствата на хронично болните
Пациенти настояват за служебно удължаване на протоколите за лекарствата на хронично болните
Пламен Гълъбов ще играе в Израел
Пламен Гълъбов ще играе в Израел