Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

България и РСМ подписаха три меморандума след съвместното заседание на правителствата

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:08, 25.01.2022 (обновена)
Чете се за: 08:05 мин.
По света
Слушай новината

Премиерите на Р България Кирил Петков и на Р Северна Македония Димитър Ковачевски съобщиха на брифинг акцентите след проведеното днес съвместно заседание на двете правителства в София.

Преди заседанието беше проведен разговор на четири очи между двамата премиери.

След съвместното правителствено заседание, се подписват следните официални документи между двете страни:

  • Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието
  • Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие
  • Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия

Когато още на първата среща имаме три реални подписани меморандума по много ключови и важни въпроси, това е примера за новия подход с нова енергия и реални резултати. Министрите представиха поне 10 реални задачи, които си поставят. Радвам се да кажа, че следващата среща на тези работни групи е само след една седмица. Историческата група ще има поне 3 срещи в следващите месеци. Виждат се огромната синергия и предимства, ако има добросъседство, заяви премиерът Кирил Петков.

Тези меморандуми имат основна цел - икономическото развитие на целия регион. Това ще подобри стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал, подчерта премиерът.

Транспортната група сподели, че коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а днес го връщаме на картата. Имаме много да наваксваме, но вярвам че ще наваксаме бързо. Заедно сме устремени, допълни Петков.

Първата група за икономиката особено за енергетиката, туризма вече има свой план. Това се отнася и за групата за култура и образование. Имаме конкретни проекти, особено в природните науки. Има план за експертите по секторите. Искам да благодаря и на историческата комисия, заяви от своя страна премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

Днес, когато всяка група представя резултати, историческата комисия има друго ниво на ентусиазъм и нов режим на робата. Това, че ще има 3 срещи за 4 месеца - за да се свършва работа, трябва да има обща конструктивна рамка. Професорите от двете страни показаха, че има конструктивен тон, допълни премиерът Кирил Петков.

Преди 7 дни отворихме нов диалог. Работните групи са водени от министрите, което показва политическа воля. Но в тях има и експерти от реалния сектори. Ние с Петков говорихме за политика и в Скопие, и тук. Ако сме казали, че ще има авиолиния - успех би означавало тя да тръгне от първи март. Критерият за успех е да има изградени пътища. Критерии за успех е чрез разговор на комисиите да постигнем договор и да имаме първа конференция за членството на РСМ в ЕС, заяви Ковачевски.

Министерствата на външните работи ще работят в паралел по политическите въпроси. Хубавата новина е, че днес поставихме рамката за тази обща работа. Надяваме се историческата комисия да даде резултати в политически аспект.

Всеки човек от нашата позиция знае, че всеки ден ще има кризи за решаване. Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и знаем как да ги решаваме. В ден като днешния чувстваме, че има защо да се става сутрин и да се върши тази работа, каза в заключение Кирил Петков.

Правителствата на България и РСМ заседават съвместно в София

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство.

Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони.

Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“ между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори. Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането ѝ ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония.

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество.

В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни. Поемат се задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.

По-късно следобед президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Р Северна Македония Димитър Ковачевски, на когото предстои среща и с председателя на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Агенция "Митници" обяви приход от над 10 милиарда лева
Агенция "Митници" обяви приход от над 10 милиарда лева
Почина олимпийският шампион Силвестър Чолани
Почина олимпийският шампион Силвестър Чолани