НОВИНИ

Психолог след боя между деца в мол: Агресията е системен проблем и това няма да е последен епизод

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 25.01.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай на насилие между ученици, този път в столичен мол. Защо отново се стига до агресия сред децата - темата в "Денят започва" коментираха Калин Гайдаров, криминален психолог и Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Проблемът е системен, обясни Калин Гайдаров.

"Проблемът е системен, като отделни епизоди и ние регистрираме факта, в никакъв случай не трябва само да коментираме, трябва да се направят неща, които са много сериозни. Въпросът е не да бъдем критични, а да бъдем реалистични, това за съжаление няма да бъде последния епизод", обясни той.

"За случая е уведомен директорът на "Социално подпомагане" и отделите за Закрила на детето, ние от своя страна проконтролираме цялата ситуация от самото начало, и вероятно по случая ще се сформира и координационният механизъм за насилие", заяви Елеонора Лилова от Държавната агенция за закрила на детето.

"Напоследък имаме достатъчно примери, че обществото ни става все по-чувствително към темата за насилие над деца, все повече граждани ни сигнализират на телефонната линия 116, тя работи безплатно и анонимно на територията на цялата страна", допълни Лилова.

Тя алармира, че трета година няма национална програма за закрила на детето, стратегическа визия и обществено съгласие върху политиката за детето.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България остава в дъното на класацията за ЕС по справяне с корупцията
България остава в дъното на класацията за ЕС по справяне с корупцията
Финикс мина и през Юта за седми пореден успех в НБА
Финикс мина и през Юта за седми пореден успех в НБА