Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Психолог след боя между деца в мол: Агресията е системен проблем и това няма да е последен епизод

от БНТ
09:30, 25.01.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай на насилие между ученици, този път в столичен мол. Защо отново се стига до агресия сред децата - темата в "Денят започва" коментираха Калин Гайдаров, криминален психолог и Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Проблемът е системен, обясни Калин Гайдаров.

"Проблемът е системен, като отделни епизоди и ние регистрираме факта, в никакъв случай не трябва само да коментираме, трябва да се направят неща, които са много сериозни. Въпросът е не да бъдем критични, а да бъдем реалистични, това за съжаление няма да бъде последния епизод", обясни той.

"За случая е уведомен директорът на "Социално подпомагане" и отделите за Закрила на детето, ние от своя страна проконтролираме цялата ситуация от самото начало, и вероятно по случая ще се сформира и координационният механизъм за насилие", заяви Елеонора Лилова от Държавната агенция за закрила на детето.

"Напоследък имаме достатъчно примери, че обществото ни става все по-чувствително към темата за насилие над деца, все повече граждани ни сигнализират на телефонната линия 116, тя работи безплатно и анонимно на територията на цялата страна", допълни Лилова.

Тя алармира, че трета година няма национална програма за закрила на детето, стратегическа визия и обществено съгласие върху политиката за детето.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България остава в дъното на класацията за ЕС по справяне с корупцията
България остава в дъното на класацията за ЕС по справяне с корупцията
Финикс мина и през Юта за седми пореден успех в НБА
Финикс мина и през Юта за седми пореден успех в НБА