Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Таня Маринова: По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация

от БНТ
08:59, 25.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

От Националния институт по метеорология и хидрология са отправили отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което поставят въпроси, свързани с прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите. От института недоумяват защо се налага това преместване.

"За нас мотивите затова преместване са неясни. Откакто напуснахме БАН и преминахме към Министерството на образованието имаме изключително добри резултати. По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация", коментира в "Денят започва" Таня Маринова, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите ѝ, ако бъдат прехвърлени към екоминистерството, ще имат проблем и няма да могат да работят по международни проекти.

"Ние от години имаме добри взаимоотношения с Министерството на околната среда и водите и предоставяме всичко онова, което ни разпорежда нормативната уредба. Общо 8 министерства и техни подразделения обслужваме. Да се обвързваме само с Министерството на околната среда не е редно", допълни Таня Маринова.

Защо от НИМХ не искат да ги прехвърлят към екоминистерството

Тя отбеляза, че мястото на НИМХ е в образователното министерство.

"Даже не знаем какво възнамерява да направи правителството. Не съм сигурна, че пак ще бъдем поканени, но за нас нищо не се споменава. Ние бихме искали да участваме в дискусията, защото по този начин се уточнява статутът на Националния институт по метеорология и хидрология", каза още Таня Маринова.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Правителствата на България и РСМ заседаваха съвместно в София
Правителствата на България и РСМ заседаваха съвместно в София
Двубоят на Хебър (Пазарджик) срещу Фридрисхафен от Шампионската лига бе отложен
Двубоят на Хебър (Пазарджик) срещу Фридрисхафен от Шампионската лига бе отложен