НОВИНИ

Таня Маринова: По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 25.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

От Националния институт по метеорология и хидрология са отправили отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което поставят въпроси, свързани с прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите. От института недоумяват защо се налага това преместване.

"За нас мотивите затова преместване са неясни. Откакто напуснахме БАН и преминахме към Министерството на образованието имаме изключително добри резултати. По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация", коментира в "Денят започва" Таня Маринова, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите ѝ, ако бъдат прехвърлени към екоминистерството, ще имат проблем и няма да могат да работят по международни проекти.

"Ние от години имаме добри взаимоотношения с Министерството на околната среда и водите и предоставяме всичко онова, което ни разпорежда нормативната уредба. Общо 8 министерства и техни подразделения обслужваме. Да се обвързваме само с Министерството на околната среда не е редно", допълни Таня Маринова.

Защо от НИМХ не искат да ги прехвърлят към екоминистерството

Тя отбеляза, че мястото на НИМХ е в образователното министерство.

"Даже не знаем какво възнамерява да направи правителството. Не съм сигурна, че пак ще бъдем поканени, но за нас нищо не се споменава. Ние бихме искали да участваме в дискусията, защото по този начин се уточнява статутът на Националния институт по метеорология и хидрология", каза още Таня Маринова.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителствата на България и РСМ заседаваха съвместно в София
Правителствата на България и РСМ заседаваха съвместно в София
Двубоят на Хебър (Пазарджик) срещу Фридрисхафен от Шампионската лига бе отложен
Двубоят на Хебър (Пазарджик) срещу Фридрисхафен от Шампионската лига бе отложен