НОВИНИ

Защо от НИМХ не искат да ги прехвърлят към екоминистерството

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:36, 24.01.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Конфликт между Националния институт по метеорология и хидрология и Министерството на образованието и науката. Причината е намерението на образователното министерство да прехвърли Института под шапката на екоминистерството. Това на пръв поглед формално действие според служителите в Института ще доведе до сериозни лоши последици.

Институтът, от който всеки ден получаваме прогнозите за времето, само за последните няколко години смени шапката си няколко пъти.

Преди 4 години беше към БАН. С протести излезе от там и отиде под шапката на Министерството на образованието и науката. А сега се предлага да бъде прехвърлен към Министерството на екологията. И сега оттам задават въпрос.

Какво бихме правили в министерство, което никога не е управлявало научна дейност, пита Анастасия Стойчева от НИМХ. Някак под сурдинка става нещо, за което ние все пак искаме някакво обяснение, допълва тя.

Това, което притеснява хората в Института, не е формалното преместване от едно министерство в друго. Опасяват се, че заедно с преместването ще загубят възможността да участват в научни проекти и ще влязат в новото министерство без бюджет.

Притесненията си са описали в отворено писмо към всички засегнати министри, включително и премиера. Твърдят, че са канили образователния министър на разговор, но той не им отговорил нито веднъж. Затова задават въпроса си към него през медиите.

Какви са му аргументите да не иска една научна организация да бъде в Министерството на науката, а да отива в някое друго министерство, без значение кое е, пита проф. Христомир Брънзов, генерален директор на НИМХ.

МОН: Мястото на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза

Отговорът:

Проф. Николай Денков, министър на образованието и науката: Искането за прехвърлянето на Института всъщност стартира с писмо.

От екоминистерството още лятото поискали да вземат Института под свое ръководство.

Те обясняват с какво се занимава Институтът, обясняват каква експертиза е нужна на министерството и обясняват защо те биха предпочели да работят директно с Института, а не опосредствено през нас, обяснява проф. Николай Денков. Мястото на Института не е към Министерството на образованието и науката. Няма някаква особена драма само по себе си при това прехвърляне, допълва той.

Драмата с бюджета министърът не коментира като своя вина.

Никога не сме предлагали такова нещо. Ако е дошло такова предложение, то е дошло от някъде другаде.

По темата предстои среща между образователния министър и министъра на екологията.

От Института обаче държат да бъде зачетено и тяхното мнение, без да стигат до каквито и да е протестни действия.

Засега разговорите между тях и Николай Денков все още са само през медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хенман: Джокович трудно ще продължи кариерата си без ваксина
Хенман: Джокович трудно ще продължи кариерата си без ваксина
ЕС работи по различни варианти за санкции, в зависимост от действията на Русия
ЕС работи по различни варианти за санкции, в зависимост от действията на Русия