НОВИНИ

Остра реакция от НИМХ срещу прехвърлянето на института към екоминистерството

остра реакция нимх прехвърлянето института екоминистерството
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 24.01.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология публикува открито писмо до премиера Кирил Петков.

В писмото учените питат защо правителството прехвърля НИМХ от Министерството на образованието и науката към това на околната среда и водите без да уведоми работещите в института и да потърси тяхното мнение.

В писмо от началото на януари, подписано от 97% от работещите в НИМХ, учените се противопоставят категорично на преместването на института.

Изтъкват, че отчетите на дейността за последните три години, откакто НИМХ е преминал от БАН към МОН, показват рязко подобряване на всички дейности в института.

"Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега", питат от института.

Допълват и, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност се отнема възможността на института за участие в международни и национални научни проекти и програми, както и да получават средства по тях.

Цялото писмо на НИМХ може да видите ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорд на приети деца в болница заради COVID-19 в Бургас
Рекорд на приети деца в болница заради COVID-19 в Бургас
Зелен сертификат за вход в МОН от днес
Зелен сертификат за вход в МОН от днес