НОВИНИ

Съветът по сигурността при премиера обсъди напрежението между НАТО и Русия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:52, 25.01.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков свика Съвета по сигурността в Министерския съвет. Темата - напрежението в Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. По думите на премиера Петков основната задача ще бъде да се анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

Часове преди началото на съвета премиерът Кирил Петков заяви, че се покачва напрежението по линията НАТО - Русия.

"Всички това го виждаме. Не бих казал, че в момента дрънчи на война, не. Ние ще бъдем, както съм казал неведнъж, конструктивен партньор и съюзник в НАТО и в ЕС, така че да сме в съответствие с нашите съюзници", заяви Кирил Петков - министър-председател на България.

Петков даде заявка, че ще бъде взета най-отговорната национална позиция, базирана на пълен анализ. Той заяви още, че обществеността ще бъде запозната с приетата стратегия и няма да има изненади. По думите на премиера, корабите на НАТО в Черно море и самолетите, които идват към България, не са заради извънредна ситуация.

"През 2016 г. се взе решение за засилен еър полисинг на НАТО и за засилена влизане в Черно море с военни кораби, но това е в тази рамка. Няма някаква нова рамка, която е решена", заяви Кирил Петков.

На заседание на Комисията по отбрана беше военният министър, който заяви, че няма струпване на войски у нас.

"Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване и разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Такъв тип решение е в процес на подготовка. Когато това решение бъде взето то ще бъде комуникирано за всички български граждани", заяви Стефан Янев - министър на отбраната.

"В момента ние разбираме от чуждите медии и чужди официални лица какво се планира да се прави в България, което не е коректно. Никой не иска конфликт, но нека бъде ясно и правителството какво иска да прави, защото в момента очевидно едната ръка не знае какво прави другата. Чак днеска ще се разбере", заяви Христо Гаджев - депутат от ГЕРБ-СДС.

"България не трябва да участва в никакви нападателни войни. Трябва да се търси деескалация на напрежението, урегулиране на конфликта с мирни средства и в крайна сметка диалогът с Русия трябва да бъде възстановен на едно много по-високо ниво", заяви Атанас Зафиров - председател на Комисията на отбрана.

Военният министър и началникът на отбраната се срещнаха днес с посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа. От Министерството на отбраната съобщиха единствено, че са били обсъдени теми, свързани със стратегическото партньорство между двете страни, развитието на проектите за модернизация на българските въоръжени сили, както и средата на сигурност в региона.

За утре е насрочено извънредно заседание на парламента. В дневния ред е изслушване на премиера, на министрите на отбраната и на външните работи, както и на ръководителите на няколко служби.

Репортери: Йоана Миланова, Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С какви мотиви беше оправдан за убийство Йоан Матев?
С какви мотиви беше оправдан за убийство Йоан Матев?
Сара Хектор спечели гигантския слалом в Кронплац, Влъхова доближи Шифрин
Сара Хектор спечели гигантския слалом в Кронплац, Влъхова доближи Шифрин