НОВИНИ

Рекордeн брой осиновени кучета от приюта за бездомни животни в Добрич

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 25.01.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден брой кучета са осиновени миналата година от общинския приют за безстопанствени животни в Добрич. 121 четириноги са намерили нов дом и уют при любящи стопани, благодарение на доброволци и неправителствени организации. По-голямата част от животните обаче се осиновяват в чужбина, докато у нас продължават да бъдат изоставяни.

Капацитетът на общинския приют в Добрич е за 104 кучета. В момента тук домуват 94 животни. Озовали са се след сигнал, че скитат или са водени директно от стопаните си.

Изоставят възрастните си животни, което е жалко! Големите, едрите породи, с които не могат да се справят и не искат повече да хранят, също ги изоставят. Оставяли са пред вратата, връзват ги за оградата, носят ги в чували, казва д-р Михаела Тосева, ръководител отдел в Община Добрич и ветеринарен лекар в Приюта за безстопанствени животни.

Всъщност дори и безпризорните улични кучета някога са били нечии любимци, а днес са отхвърлени от обществото.

Стават конфликти за определени кучета. Дали са всъщност агресивни или пък просто пречат пред очите на някои от гражданите и е много лесно да се каже това куче се спусна, то е агресивно – не винаги това е точно случаят. Моето лично наблюдение е, че едно животно не агресира, ако не бъде провокирано, затова е хубаво да приемем като жители на нашите улици, казва Християн Христов, директор на Приюта за безстопанствени животни.

За намаляване на популацията на бездомните кучета, те се улавят, карантинират се за няколко дни в приюта, след което се кастрират, чипират и обезпаразитяват. Ако са здрави, се връщат обратно там, където са заловени.

Приютът работи с неправителствени организации, които оказват голяма помощ за намирането на приемни семейства или домове на животните. Освен това се грижат и за лечението на кучетата.

Нашият бюджет специално за лечение и лекарства, медикаменти е доста оскъден, така че помагат – когато се наложи примерно рентген, когато се наложи някаква операция – всичкото това нещо НПО поема разходите, което тука е момента може би да им благодаря на тези, с които работим, казва д-р Михаела Тосева, ръководител отдел в Община Добрич и ветеринарен лекар в Приюта за безстопанствени животни.

Росица Радева е сред най-новите доброволци в приюта, където попада случайно.

Приятелка се обади, че са прибрали едно куче, което е социално и дойдохме да го видим. Тосева каза, че няма нищо против да му намерим дом. Ние се обърнахме към организацията, защото в България ги вземат повече за синджир, а ние искаме да лежат по диваните...

Дамите осъществяват контакт с природозащитници, които намират домове на кучетата в чужбина, основно в Германия.

Почти всяка минута от свободното си време доброволките отделят за изоставените животни. Те помагат в почистването на приюта, разхождат животните, общуват с тях.

Илиана Ташева е доброволец от 7 години и отделя по един ден седмично за активна работа в приюта. Тя поддържа и неговата страница в социалните мрежи, чрез която привлича дарители. И в това отношение 2021 г. е била изключително благодатна.

В края на ноември имаме за един ден само дарени 400 консерви. Постоянно имаме вече дарители на ваксини, на лекарства, на храна. Нещата макар и бавно, имам чувството, че се отприщиха и хората започнаха да реагират буквално когато се пусне пост за нещо за часове, каза Илиана Ташева, доброволец.

В бюджета на приюта има средства за изхранване на животните с гранули, а доброволките им осигуряват кучешки салам и лакомства. Те поддържат и непрекъснат контакт с осиновителите.

От създаването на приюта в Добрич преди 11 години, популацията на бездомните животни е под контрол, с тенденция към намаляване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сара Хектор спечели гигантския слалом в Кронплац, Влъхова доближи Шифрин
Сара Хектор спечели гигантския слалом в Кронплац, Влъхова доближи Шифрин
Вандалщина със светиня на Иван Вазов потресе Сопот
Вандалщина със светиня на Иван Вазов потресе Сопот