НОВИНИ

Раздадоха наградите "Достойните българи на годината"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:16, 25.01.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

За 19-и път вестник "24 часа" раздаде наградите "Достойните българи на годината" на хора, които са помагали, дарявали, следвали каузи. Инициативата е в сътрудничество с Българската национална телевизия. А тази година част от наградите бяха връчени от премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Тази година големите награди на "Достойните българи " бяха три. Първата беше за златните ни медалисти от олимпийските игри в Токио - ансамбъла по художествена гимнастика, боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова. Награди ги премиерът Кирил Петков, сам той носител на титлата през 2019 година.

"И аз като баща на три дъщери съм толкова горд, че има такива българки", каза той.

"За нас това е една огромна чест. Сега седях и гледах всички наградени и наистина да имаме честта да застанем да такива хора, които са се борили за животи, които са създали толкова невероятни неща за човечеството, благодаря от цялото си сърце", заяви председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева.

Втората голяма награда беше за двама четвъртокласници от Разлог - Иван Фарфаров и Тимолеон Велкопулис. Те продавали домашна лимонада и с парите помогнали на приятел в беда.

"Да правиш добро е по-лесно, отколкото да си стоиш пред компютъра", обясни Тимолеон Велкопулос.

Награда получи и пожарникарят Давид Гълъбов, спасил двете малки близначета при пожар в жилищен блок в Благоевград. Давид е носител на наградата за втори път. Преди няколко години той получи признанието заради помощта при наводненията в Северна Македония. Наградата днес му връчи премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Когато прочетох на кого трябва да връча наградата, се сетих за Давид Гълъбов от 2016-а, когато помагаше на моите съграждани и жертваше живота си в големите наводнения", заяви той.

Награди получиха и хора, спасили живот, дарили средства, участвали в каузи. Награда получи и предаването на БНТ "България в 60 минути", защото се потапят в живото, туптящо сърце на страната, показват градивното, но и проблемното. От името на всички - репортери, редактори, оператори, монтажисти наградата прие Мариана Векилска.

"Това признание е доказателство, че "България в 60 минути" е светъл лъч в българското телевизионно пространство", каза тя.

Досега през годините са наградени общо над 737 българи с големи сърца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на НС разговаря с премиера на Северна Македония
Председателят на НС разговаря с премиера на Северна Македония
Михайлов: Включването на Касай ще намали още повече напрежението върху съдиите
Михайлов: Включването на Касай ще намали още повече напрежението върху съдиите