НОВИНИ

Съюзниците на НАТО отправиха предупреждение към Москва

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:39, 26.01.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Продължава размяната на остри реплики по оста НАТО - Русия. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди Москва, че силите на НАТО са в готовност за решителни действия при евентуална инвазия на Украйна.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон може да наложи персонални санкции на руския президент Владимир Путин.

НАТО подсилва източния фланг, САЩ изтегля семействата на дипломатите си от Киев

"Нека изясня на президента Путин едно нещо - ако реши да започне инвазия в Украйна, ще има сериозни последствия, включително икономически санкции. Чувствам се длъжен да засиля нашето присъствие, присъствието на сили на НАТО по Източния фронт, Полша, Румъния. Ако реши да нахлуе с всички тези части, които в момента са разположени по границата с Украйна, това би била най-мащабната инвазия от Втората световна война насам. Това би променило света", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Съветът по сигурността към МС ще продължава да следи ситуацията в Украйна

"Съществува реална опасност от нов военен конфликт в Европа - сега, когато Русия отново заплашва да използва военна сила срещу суверенна държава - в случая Украйна. Но НАТО и съюзниците ще положат всички усилия да предотвратят това. Ще го направим като предложим на Русия политическо решение на ситуацията, а също и като отправим ясно послание за евентуалните последствия - включително икономически, ако Москва реши да използва военна сила. Целта на онези 8000 военни, които са в готовност, е да покаже, че силите на НАТО могат и ще реагират, ако се налага да защитават нашите съюзници или да предотвратят военен конфликт", допълни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно заседание на парламента, депутатите и кабинетът ще обсъждат напрежението НАТО-Русия
Извънредно заседание на парламента, депутатите и кабинетът ще обсъждат напрежението НАТО-Русия
Трескава подготовка за 72-ото издание на фестивала "Берлинале"
Трескава подготовка за 72-ото издание на фестивала "Берлинале"