НОВИНИ

Рамадан Аталай: Съкращаването на членовете на КЕВР дава възможност управляващите да ѝ влияят

bnt avatar logo
от БНТ
19:49, 27.01.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Оказа се, че управляващите постъпиха по тяхно виждане и върнаха отново тази комисия под егидата на политиците. Така Рамадан Аталай от ДПС коментира в "Още от деня" намаляването на състава на КЕВР.

"Съкращаването на комисарите от 9 на 5 дава реална възможност управляващите да могат да влияят на решението на независимата комисия, което е най-страшно. Намаляването на квалификацията на хората, които могат да заемат място в КЕВР, също буди недоумение", коментира той.

Аталай заяви още, че не познава кандидата за председател на комисията.

"Безпокойствието сред нас е, че министър-председателят заявява, че в тези комисии ще бъдат назначени такива хора, въз основа на които той ще има основание да намалява цената на електроенергията. Не е работа на нито един министър-председател да се занимава с регулирана цена на електроенергията", каза депутатът.

Той заяви още, че КЕВР е изпълнявал всички законови правомощия.

"Освен да се занимава с ценообразуването и регулирането на електроенергията към битовите потребители, лицензиите към всички онези, които искат да произвеждат енергия, цялостната тази дейност е в ръцете на КЕВР", поясни Аталай.

Двама са кандидатите за председател на КЕВР

Последните години тази комисия беше тръгнала към посоката да бъде онази независима комисия, която да може да поеме целия товар от недоволството от обществото, а не то да бъде разпръснато към политическите формации, обясни още депутатът от ДПС.

"Мораториумът е най-недалновидното нещо. Той попречи за взимане на определени решения на КЕВР и оттам допуснахме, че има лобистки интереси. Ако бяхме оставили комисията да си изпълнява задълженията, управляващите да бяха малко повече подготвени, и да бяха предприели онези действия, които всички европейски държави предприеха за компенсиране на небитовите потребители и ако не искаха да събират от ДДС и от акцизите средства при господин Василев, и оттам да се опитат да разпределят средствата, бъдете убедени, че с няколко промени в закона за данъците и таксите, днес общините щяха да получават компенсациите си, днес бизнесът щеше да получава компенсации", обясни Аталай.

Той заяви още, че факторите, които определят цената на газа са свързани с външните пазари, а не само с газа в Чирен.

"Повишаването на цената на петрола ще ни изненада и ще дойде момент, когато и газът от Азербайждан ще ни се види много скъп, защото формулата чрез която се определя цената на газа през Азербайджан минава през 70% от цената на петрола", алармира Рамадан Аталай.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петков: Ще бъде сформиран български батальон заради НАТО - Русия, но има дефицити
Петков: Ще бъде сформиран български батальон заради НАТО - Русия, но има дефицити
Протест срещу построяването на завод за изгаряне на отпадъци в Павликени
Протест срещу построяването на завод за изгаряне на отпадъци в Павликени