НОВИНИ

Регионалният министър: Тунелът под Шипка ще се строи, няма забавяне

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:51, 27.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Тунелът под Шипка ще се строи, това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. От Пътната агенция съобщиха, че са отворени ценовите оферти на кандидатите за строителен надзор при проектирането и строителството на тунела - те са 5.

Работата по изграждането на тунел под Шипка не е спирала, увери министър Гроздан Караджов и допълни, че в следващите 8 месеца предстои техническото проектиране на база идейния проект. След като направи оглед на място той заяви, че няма как тунелът да е четирилентов, както е било планирано.

"Няма никакъв шанс да има четири платна, защото е проектиран така, първият български тунел аз не знам, но той така е планиран и само така може да продължи, защото мостът няма да понесе още 4 платна. Как го виждам във времето - 8 месеца проектиране и 3 години и половина строеж, както е по оферта", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Строежът на тунела е един от трите проекта по програма "Транспортна свързаност", заедно с АМ "Струма" и магистралния път от Русе до Велико Търново. За тази година е осигурено финансиране както за тях, така и за участъци от АМ "Хемус" и пътя Видин-Ботевград.

По думите на министър Гроздан Караджов АМ "Хемус" няма как да бъде готова преди 2027 година, тъй като тепърва предстои разработването на идейни проекти за изграждането на три от основните трасета.

Сериозен проблем остават лот 4 и 5 на магистрала "Хемус", заяви още министър Караджов, тъй като цялата процедура по изграждането им е незаконна.

"Наред с това, че трябва да бъде осъден този метод и този начин на строителство, трябва да се приеме, че държавата не може да си позволи да плаща двойно и тройно неустойки", допълни Гроздан Караджов.

И в момента продължава активната работа по строежа на магистрала "Хемус", увери още регионалният министър.

Гроздан Караджов: АМ "Хемус" може да е готова през 2027 г., ако няма обжалвания

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нулево равенство в контролата между Локомотив Пловдив и Етър
Нулево равенство в контролата между Локомотив Пловдив и Етър
Националите по вдигане на тежести и бокс проведоха съвместна тренировка
Националите по вдигане на тежести и бокс проведоха съвместна тренировка