НОВИНИ

Гроздан Караджов: Най-важният път за връзка с РСМ е автомагистрала между Дупница и Гюешево

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 25.01.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Добросъседските разговори и работната програма, която се изработва и се следва от двете правителства, са онова, към което би трябвало България и Северна Македония да се стремят, министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов в "Още от деня" след съвместното заседание на двете правителства в София.

Най-важният път, който ще ни свърже със Северна Македония, е изграждането на автомагистрала между Дупница и Гюешево, да се продължи в македонска страна, където македонското правителство работи върху ускорена рехабилитация на техния път, след Скопие имат по-висок клас път до Албания - през Тирана до Дуръс ще се отвори един много дълъг коридор, започвайки на изток от Варна, Бургас, когато приключим с автомагистрала "Черно море", до София през АМ "Тракия", от София по "Струма" до Дупница, а от там до Гюешево, после Скопие, Тирана, Дуръс - така са свързани Адриатическо и Черно море, обясни той.

"Това е бившият коридор номер 8, който през 2014 г. отпадна от програмите на ЕК, сега такава изток-запад ос няма и се разбрахме с министрите от Северна Македония, че ние трябва да отидем пред Европейската комисия заедно с албанския министър и да настояваме ЕК да възстанови и финансирането, и вниманието на т.нар. коридор "Западни Балкани", заяви регионалният министър.

Засега Северна Македония ще разчита за финансиране на тези проекти чрез националния си бюджет и през други механизми за страни, които не са членки на ЕС, докато България ще разчита за финансиране изцяло на Фонда за регионално развитие и на програмите за транспортна свързаност, отбеляза Караджов. И подчерта, че сроковете зависят от нашето законодателство.

По думите му, досега при сегашните закони и срокове преминават между 3 и 5 години преди изобщо да направите първа копка - заради дълги процедури по ОВОЗ, заради дълги процедури на отчуждавания на земята, заради дълги процедури на процедиране на ПУП, заради самото проектиране, което е част от инвестиционния процес. И опитват да намерят начини да намалят сроковете за тези процедури наполовина.

Не е блокирано строителството на АМ "Хемус", не са спирани строежи на пътища, заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия с нова титла на Европейското по ски ориентиране в Чепеларе
Русия с нова титла на Европейското по ски ориентиране в Чепеларе
Григор Димитров ще участва в Акапулко
Григор Димитров ще участва в Акапулко