НОВИНИ

България и РСМ проведоха първото си съвместно правителствено заседание (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:01, 25.01.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първо междуправителствено заседание на България и Северна Македония в София. Резултатите: бяха подписани 3 меморандума в секторите на земеделието, малките и средни предприятия и за развитието на железопътната връзка София - Скопие.

Няма да има промени в състава на смесената историческа комисия от българска страна, увери министър-председателят Кирил Петков. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък заяви, че за гарантиране правата на българите в конституцията на Северна Македония е необходимо време.

За две седмици - две срещи между двамата премиери и отчетени резултати в началото на първото междуправителствено заседание:

"Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, но това, което постигаме вече само за втора седмица съвместна работа - аз съм много обнадежден. И разбира се, да следим внимателно и общите теми, включително историята, човешките права, нещата, които са важни за евроинтеграцията. Вярвам, че този диалог ще измести национализъм, език на омраза, дискриминационно поведение и ще покажем, че когато от двете страни има добросъседство, това е само функция на усилена работа с ясни цели", заяви премиерът Петков.

Това трябва да доведе да покажем на Европа, че на балканите можем да се сработим и да бъдем пример на успешна работа, отговори Димитър Ковачевски.

А след няколко часа работа на двете правителства премиерът Кирил Петков посочи, че тава е пример за нов подход с нова енергия и реални резултати. Министрите от двете страни си поставили по 10 задачи с кратки срокове за изпълнение. Кадрови промени в историческата комисия от българска страна не предстоят.

"Историческата комисия - ние двамата с Димитър отбелязахме - има друго ниво на ентусиазъм за рабата и определяне на нов режим на работа. Историческата група набеляза, че ще има в следващите 4 месеца поне три срещи и много интензивна работа между срещите. Професорите от двете страни показаха, че са готови на този нов полъх на допълнителна енергия да се превърне в конструктивен тон и конструктивни разговори, така че в този момент ние няма да правим кадрови промени", каза Кирил Петков.

Това, че работните групи са водени от министри, показва политическа воля, посочи премиерът на РСМ. Димитър Ковачевски заяви, че процесът по гарантиране правата на българите в Северна Македония изисква немалко време.

В специално интервю на Николай Кръстев за предаването "Светът и ние" македонският министър на транспорта обяви, че в средата на следващата година ще бъде изграден изцяло първокласен път от Скопие до град Ранковци, в близост до границата с България. Страната ще вложи сериозни средства и за довършването на жп линията до българската граница.

"Дори коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а реално след днешната дискусия както виждате, меморандума за жп линията днес го връщаме на картата", заяви Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще участва в Акапулко
Григор Димитров ще участва в Акапулко
Марица е на финал за Купата на България след чиста победа над ЦСКА
Марица е на финал за Купата на България след чиста победа над ЦСКА