НОВИНИ

Руски военен конвой, дълъг 65 км, наближава Киев

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:39, 01.03.2022
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Руски ракетни удари в Харков отнеха живота на най-малко 20 души. Броят на жертвите вероятно ще нарасне с разчистването на развалините. 35 души са ранени. Руски военен конвой, дълъг 65 километра, наближава столицата Киев. Външният министър на Русия Сергей Лавров обвини Украйна, че иска да се сдобие с ядрено оръжие.

Руски ракети удариха центъра на втория по големина град в Украйна Харков. Сред поразените цели е местната областна администрация. Взривени са и електрически подстанции, сградата на операта и концертна зала.

Бомбардировката на Харков е военно престъпление, заяви президентът Володимир Зеленски. Външният министър Дмитро Кулеба реагира с туит:

"Варварски руски ракетни удари по централния площад "Свобода" и жилищни райони на Харков. Путин не може да сломи Украйна. Той извършва още военни престъпления от ярост, убива невинни цивилни. Светът може и трябва да направи повече. Увеличете натиска, изолирайте напълно Украйна".

Сателитни снимки на базирана в Съединените щати компания показват руски военен конвой, наближаващ Киев. Той включва танкове, артилерия и бронирани машини. Конвоят е с дължина 65 километра. В града са поставени военни контролно-пропускателни пунктове.

Според украинските военни руската армия се прегрупира към Харков, Чернигов, Херсон, Мариупол. Херсон и Бердянск са блокирани.

В Чернигов бяха убити 70 украински военни, разрушенията в северния град са значителни.

Доброволци в Житомир, западно от Киев, издигат барикади и подготвят запалителни бомби. Заради близостта си, градът може да се превърна в мишена за руските сили, както много други градове.

"Империята на злото ще бъде наказана за престъпления срещу човечеството. Най-вече за разрушените днес къщи в Бровари, Василков, Бела Церква и Токмак, за обстрела на Харков със системата "Смерч", за училищата и детските градини, за убийствата на цивилни", каза Юрий Игнат, говорител на ВВС на Украйна.

Първият дипломат на Русия отправи сериозно обвинение към Украйна в предварително записано обръщение за базираната в Женева Конференция по разоръжаването.

"Опасността, която режимът на Зеленски представлява за съседните страни и международната сигурност, съществено нарасна, след като властите в Киев започнаха опасна игра, свързана с планове за придобиване на собствено ядрено оръжие. Украйна разполага със съветски ядрени технологии и средства за доставката на такова оръжие. Не можем да не реагираме на тази реална опасност. Мога да ви уверя - Русия като отговорен член на международната общност, ангажирана със своите задължения за неразпространение на оръжие за масово унищожение, предприема всички необходими мерки за недопускане на появата на ядрено оръжие в Украйна", каза Сергей Лавров.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че Москва ще продължи офанзивата си в Украйна и обвини украинската армия, че използва цивилното население като жив щит.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ спира временно излъчването на Russia Today и Sputnik в България
СЕМ спира временно излъчването на Russia Today и Sputnik в България
Мартеници, от които може да поникне цвете, са хит на пазара в Бургас
Мартеници, от които може да поникне цвете, са хит на пазара в Бургас