НОВИНИ

Мартеници, от които може да поникне цвете, са хит на пазара в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 01.03.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Мартеници, от които може да поникне цвете, се превърнаха в хит в Бургас. Те се изработват от хора с увреждания и самотни майки, а изделията са наречени „Живи мартеници“.

Живата мартеничка представлява брошка, изработена от ръчно правена и биоразградима хартия. Идеята хрумва на дизайнера Жанина Костадинова, докато търси начин как изделията за празника да не замърсяват природата.

"Искахме да направим нещо ново, не толкова популярно, не особено виждано, което да не оставя боклук след себе си. Следата, която остави, да не е климатичен отпечатък, а напротив – нещо красиво, цвете, пожелание, засадено с надеждата и мечтата да се сбъдне. Технологията е на ръчно правената хартия с влагане на нея на семена, на цветя в случая, подходящи за засаждане точно в момента, в който се очаква да свалим своите мартеници в края на март, началото на април", разказва Жанина Костадинова, дизайнер към социално предприятие "Морски знаци".

Живите мартенички се изработват от самотни майки и хора с увреждания, които влагат цялата си любов в това да зарадват хората за празника. Веселина Михова е оперирана от тумор в мозъка, но това не и пречи да твори.

"Хартията идва тук, режем я с шаблон и след това я оцветяваме. Много е лесно за работа, просто е прекрасна. Няма отпадъци, ще поникнат цветенца, от това по-хубаво…", споделя Веселина Михова.

За броени дни живите мартенички се превръщат в тотален хит и се изчерпват изключително бързо.

"Вчера сутринта, например, ни заредиха с около стотина мартенички и до края на деня ги изпродадохме. Интересът е много голям, защото е нещо различно, цветно, пъстро", казва Деница Йовчева.

Бургазлии дори са решили да изпратят от живите мартеници на свои роднини в чужбина, но установяват, че са свършили.

"И чакам в събота да заредят отново и ще съм на линия пак. Защото носят духа на Бургас, на морето, на слънчевите хора", разказва Златина.

А какво цвете ще поникне от живата мартеничка, остава изненада.

"Това, което трябва да бъде засадено, е брошката на самата мартеница. Ние я носим, краси нашето облекло, дреха, настроение. В момента, в който я свалим, махаме безопасната игла, която носи продукта, намокряме го и го заравяме в почвата. Може да е в саксия, в градинка, разбира се като за всяко друго семенце, ние трябва да се грижим за него, трябва да го поливаме редовно, трябва да е на топло", уточнява Жанина Костадинова.

Освен живи мартеници, социалното предприятие изработва и такива, които символизират Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски военен конвой, дълъг 65 км, наближава Киев
Руски военен конвой, дълъг 65 км, наближава Киев
Новият военен министър: Черно море е подсигурено, както и България
Новият военен министър: Черно море е подсигурено, както и България