НОВИНИ

Стефан Янев към Петков: Аз не съм твой министър, аз съм министър на България

bnt avatar logo
от БНТ
16:23, 01.03.2022
14718
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

След като с решение на НС ген. Стефан Янев беше свален от поста министър на отбраната, той разпространи видео обръщение във Фейсбук.

В него Янев казва, че сме в разгара на криза, която има потенциал да доведе до катастрофални последици и от действията и решенията, които взимаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период. По думите му перспективата не изглежда никак добра, защото поведението на основните политически сили в страната в момента е "базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези".

"Вместо да се търсят работещи решения се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданието на хората. Уверен съм, че българските граждани са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес", казва Янев.

"Основната задача на политиците днес е да защитят адекватно националния ни интерес, а той е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани. Това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца", каза той.

Смята, че интересът ни трябва да бъде защитен и в многостранните формати, които участваме, но те не трябва да предопределят интересите ни, а са единствено инструментариум и механизъм за тяхното реализиране.

"Не винаги решенията, които се взимат в съюзни формати, са правилни и добри за България", каза Стефан Янев.

Заяви още, че не се чувства виновен за нищо, което е казал и направил, а във всичките си действия се е водел единствено от интересите на България. "Когато казвам нещо, знам защо го казвам. Когато взимам решение, знам защо го взимам", каза Янев.

Накрая се обърна към премиера с думите:

"Уважаеми, господин министър-председател, аз не съм твой министър. Нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя".

Отново протест пред НС срещу оставката на Стефан Янев

Втори пореден протест, този път пред Народното събрание, се обяви срещу смяната на Стефан Янев като министър на отбраната.

В подкрепа на Янев пред парламента се събраха хора, които твърдят, че са организирани в социалните медии. Според протестиращите Стефан Янев е изключително важен за политиката и правителството, тъй като е коректив на сегашната правителствена политика.

Те поискаха оставката на премиера Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Сербезова изиска бърза координация за здравно обслужване на пристигащите у нас украински граждани
Проф. Сербезова изиска бърза координация за здравно обслужване на пристигащите у нас украински граждани
Илиян Стефанов: Мечтата на всяко момче от школата е да стигне до първия отбор на Левски (ВИДЕО)
Илиян Стефанов: Мечтата на всяко момче от школата е да стигне до първия отбор на Левски (ВИДЕО)