НОВИНИ

От нашите пратеници: Пътят на сънародниците ни от Киев към България

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:12, 01.03.2022 (обновена)
Чете се за: 06:17 мин.
По света
Слушай новината

Над 90 000 вече са бежанците от Украйна, влезли на територията на Румъния от началото на войната. Един от най-натоварените пунктове, през които преминават те, е край северния румънски град Сирет, където са и нашите пратеници Иво Никодимов и Станислав Златев.

190 наши сънародници са евакуирани от Киев през Молдова към Румъния тази нощ.

Евакуацията е осъществена при маршрут, който се смята за нискорисков. От там лъчът се е разделил на две части - едната през Дуранкулак, а другата през Дунав мост при Русе.

На границата на Румъния с Украйна денонощно продължават да пристигат хора, бягащи от войната.

Границата между Украйна и Румъния при Сирет се преминава по-бързо пеша, отколкото с автомобил. Последните дни влизат предимно жени с деца.

Това е истински геноцид, по-лошо от световна война. Бомбардираха напълно Харков, удариха най-големия европейски площад, защото там събираха помощи за военните. Последните три дни обстрелват мирни райони, жилищни домове, стрелят по хората. Това не може да се случва в 2022 г. Хора, казвайте истината, показвайте истината! Защо започнаха да ни убиват? Моля, спрете войната!, казва Юлия Юрковска, жител на Харков.

Дойдох с внука, това беше дъщеря ми, която даде интервю. Тя ми звънеше и ми казваше - Заминавай! Докрая не вярвах, че ще стрелят по мирни хора. В последния момент приятел ни закара на гарата. Стояхме там почти 20 часа. После минахме границата. За мен е много трудно, аз съм на 72 години. Бог ми даде сили. Имам роднини в Русия и Беларус, те не вярваха, че това ще се случи, казва Людмила, майка на Юлия.

Людмила, Юлия и синът на младата жена искат да живеят във Варна, където имат близки. Автобус, изпратен от собственичка на хотел в Русе ще ги откара до България.

За София с 14-годишната си дъщеря е тръгнала Лена Никутина.

Мъжът ми остана да воюва, нас ни прати с дъщеря ми чрез познати, искаме да отидем в България, в София. Помагат ни доброволци. Бомбардираха Харков, бомбардираха Киев, Запорожието, а ние в Днепропетровск сме близо. Мама остана там. Имаше ракетни удари там, казва Лена Никутина, жител на Днепропетровск.

Служители от посолството ни в Букурещ съдействат както на наши сънародници, така и на украинци, които искат да стигнат до България.

Съдействаме за преминаване през граничния пункт и за извозване до България, казва Борислав Бориславов, първи секретар на посолството на България в Букурещ.

Над 3000 студенти от Индия, които учат в Украйна също са тръгнали към родината си, бягайки от войната.

Аз уча медицина в Украйна, в Лвов. Започна война, започнаха да бомбардират и стрелят. Няма как да се остане. Затова напускаме страната. От Румъния ще пътуваме към Индия, казва студентка.

50 000 от украинците влезли в Румъния през последните дни вече са тръгнали към новите си домове с надеждата, че скоро пак ще върнат в роднината си.

Границата при Сирет се превръща и в символ на човечността, защото може да се види как полицаи, пожарникари, жандармеристи посрещат майки с деца и ги водят към най-близкия бежански пункт, за да им се осигури вода и храна.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС гласува оставката на Стефан Янев, Драгомир Заков е новият военен министър (Обзор)
НС гласува оставката на Стефан Янев, Драгомир Заков е новият военен министър (Обзор)
ЕС и НАТО изпращат военна помощ за Украйна
ЕС и НАТО изпращат военна помощ за Украйна