НОВИНИ

До Одеса и обратно: Екип на БНТ пътува с автобус, който прибира бягащи българи от войната

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 01.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Екип на БНТ пътува с автобус от Одеса към България.

Автобусът пропътува разстоянието от България до Украйна и обратно през последното денонощие. С него се евакуират семейства на украински моряци, наети от варненска морска компания. Всички са тръгнали с малко багаж, взели са само документи и най-необходимото, бягайки от войната.

42 души пътуват за България от Украйна. Екипът на БНТ пътува заедно с тях и вече са на около 4 часа път от българската граница.

Сергей е от Одеса. Изпраща в България съпругата и детето си, а той остава в града. Казва, че ситуацията е напрегната, неясна. Всеки ден има евакуация на хора.

"Няколко нощи бяхме в бомбоубежище. Това не е мирен живот, опасно е. В магазините има храни, но няма голям избор, но от глад няма да умрем. Повечето от аптеките са затворени. Мисля, че войната може да свърши само с мирни споразумения", споделя Сергей.

Макс живее в Одеса от 4 години, няма намерение да напуска града. Притеснен е, че Харков и столицата Киев са обстрелвани всеки ден и всяка нощ.

"В Одеса засега е по-тихо, но, разбирате ли, всеки момент очакваме нещо да започне. Но те се опитват да дойдат откъм Николаев и Херсон по-наблизо, украинската армия ни защитава, така че не могат да влязат в града. Вчера гледах един руски канал - те лъжат. Казват, че спасяват хората, че са миротворческа армия, казват, че идват да освободят народа ни от фашистите, от нацистите - това е лудост", допълва Макс.

Жените и децата бягат от войната, а мъжете остават в Украйна, за да защитят страната си. Някои от тях се надяват мирно споразумения да реши военния конфликт.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Репортер: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Бояджиев: Росенов и Чолов се представиха отлично на Купа "Странджа"
Борислав Бояджиев: Росенов и Чолов се представиха отлично на Купа "Странджа"
Кола се запали преди тунела в "Люлин"
Кола се запали преди тунела в "Люлин"