НОВИНИ

НС гласува оставката на Стефан Янев, Драгомир Заков е новият военен министър (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:24, 01.03.2022 (обновена)
Чете се за: 07:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първа смяна в кабинета "Петков". Народното събрание прие оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и гласува доверие на предложения от премиера Драгомир Заков. Досега той беше постоянен представител на България в НАТО. Назначен е на поста на 25 март 2019 г. Предложението за министър беше сменено в последния момент. Всички парламентарни групи подкрепиха смяната в кабинета, освен ДПС, които гласуваха "въздържал се".

Два месеца и половина след като заработи правителството на Кирил Петков, първата смяна в кабинета му вече е факт. Остри реплики в пленарна зала предизвика това, че минути преди започне извънредното заседание на парламента, на което беше гласувана оставката на Стефан Янев и приета номинацията на новия министър, се смениха две имена. Едно предложено вчера от Кирил Петков, днес беше заменено с друго в последния момент. Опозицията видя в този акт напрежение в коалицията, дори се заговори това, че ще поискат оставката на целия кабинет. Но нямало да го направят сега заради ситуацията, в която се намираме.

Какво е наложило смяната на вече обявения вчера нов министър на отбраната с друг, беше най-задаваният въпрос днес в парламента.

БНТ: Каква е причината да направите тази смяна в последния момент?

Кирил Петков - министър-председател: Няма по-подготвен, този човек познава цялата система. Причината е, че този човек се съгласи в последния момент.

БНТ: Имаше ли отпор от другите институции?

Кирил Петков - министър-председател: Не, нямаше отпор от други институции. Аз уведомих снощи президента вечерта, първо уведомих нашите коалиционни партньори. Не, никакъв отпор от никакви други институции. Това е наше решение. Много се радвам, че българското правителство е свободно да действа и "Продължаваме промяната" правим това, което вярваме, че е най-правилното за България.

Свиканото извънредно на парламента започна с поискана 30-минутна почивка от "Продължаваме промяната". Стана ясно, че тя е, за да може предложеният за министър Драгомир Заков да пристигне от Брюксел с правителствения самолет. Веднага след това премиерът представи кандидата си.

От "Продължаваме промяната" защитиха номинацията на премиера.

Оценяваме приноса на генерал Стефан Янев към българската армия, визията му за модернизация, както и неговата експертиза. В ситуация в която войната е на няколкостотин километра от границата ни обаче, е нужно правителството да говори в един глас. Не можем да си позволим различия в общата позиция и в общата посока, каза Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Президентът Радев: Очаквах повече от Стефан Янев като министър на отбраната

От ГЕРБ зададоха въпроса кое е наложило тази внезапна смяна на кандидата и изразиха съмнение, че новият министър е по-приемлив за президента и БСП.

Докога президентът Радев ще определя министрите във вашето правителство? Вярно е, че той ви създаде, вярно е че той определи немалка част от министрите, но и смените ли ще съгласувате с него? Всички ли министри първо ще се определят на "Дондуков" 2, заяви Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

ДПС заяви, че това правителство няма капацитет и волята да управлява.

В името на мира и сигурността, ние няма да искаме оставката на цялото правителство сега, но ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

От БСП казаха, че са отговорна партия и няма да оставят страната без правителство и парламент, когато наблизо се води война.

Искам да ви уверя, че има червени линии отвъд които няма да преминем и вярвам, че партньорите ни ще се съобразят с това така както ние го правим по отношение на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" досега. Всяка помощ за Украйна ще получи нашата пълна подкрепа, но оръжия - не, каза Кристиян Вигенин - зам.-председател на НС от ПГ на БСП.

"Има такъв народ" подкрепи оставката на Стефан Янев.

След като на малко от 500 километра са води война, повтарям война, изгиват хора, не става въпрос въобще за каквито и да било операции, каза Станислав Балабанов от ПГ на "Има такъв народ".

"Демократична България" защити смяната на военния министър с мотив, че се намираме в радикално различна обстановка.

Тази смяна е рязка, тя е нетрадиционна от гледна точка на нормалната политическа практика именно от гледна точка на това, че тя е адаптация на кабинета към една радикално променена реалност, каза Христо Иванов от ПГ на "Демократична България".

От "Възраждане" поискаха оставката на целия кабинет, обвиниха ги, че са изтеглили дипломатите ни от Украйна.

В момента ние нямаме някой който да защити българските наши сънародници там, защото това е само и единствено заради вас и вашата предателска, отцеругателска и майкопродавска политика, каза Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

Вие защо като сте такъв мъж, не сте там в момента в Одеса да водите рейсовете или да спасявате българите , а не да се упражнявате на празни риторики тук от трибуната. Снощи в 3 часа сме извозвали жени, деца, хора, които са с български паспорти, отговори премиерът Кирил Петков.

Стефан Янев към Петков: Аз не съм твой министър, аз съм министър на България

След този дебат новият министър на отбраната се закле.

Драгомир Заков, министър на отбраната: Последните 6 години като директор по НАТО в МВнР и посланик в НАТО, аз работя 60 процента от делегацията са военнослужещи. Работя всекидневно с тези хора, има военен представител в НАТО, работя постоянно и с началника на отбраната. Така че познават ме много хора в Министерство на отбраната и аз познавам тях.

Премиерът и пред журналистите защити внезапната смяна на имената с мотив изключителната подготовка на Заков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнайтед започна процес за намиране на нов постоянен мениджър
Юнайтед започна процес за намиране на нов постоянен мениджър
От нашите пратеници: Пътят на сънародниците ни от Киев към България
От нашите пратеници: Пътят на сънародниците ни от Киев към България