НОВИНИ

БНТ с автобуса от Одеса: 18-годишни момчета с автомати проверяват паспортите на блокпостовете в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 02.03.2022
Чете се за: 04:42 мин.
Общество
Слушай новината

Екипът на БНТ, който пътува от България през Румъния и Молдова до Одеса с автобус, нает от морска компания, за да евакуира семейства на украински моряци, рано тази сутрин се завърна във Варна.

За трудните моменти по време на пътуването - вижте във видеото.

Близо 18 часа продължи пътуването от Одеса до Варна на евакуираните от Украйна моряшки семейства. В града пристигнаха 42-ма души жени и деца, всички те уморени, но щастливи, че са се спасили от войната. Журналистът от БНТ Светлана Ганчева разказа, че пътуването е било трудно, през целия път е трябвало да минават през много блокпостове.

"Автобусът, когато види блокпост, трябва веднага да загаси фаровете, да пусне цялото осветление вътре, да намали почти до пешеходна скорост и всички трябва да са готови с паспортите си. И се качва един човек с каска, само очите му се виждат, с бронежилетка, с автомат, с пръст на спусъка. И в момента, в който го погледнеш, той е на 18 години", разказва Светлана Ганчева.

Евакуираните жени оставят в Украйна пълнолетните си синове и съпрузите си. Страхуват се, че може и да не ги видят отново.

"Ние изоставихме своите градове, своите семейства, своите синове, които защитават сега нашата страна. Това е много трудно. Всички приказки, които разказват, е това, че някои ни защитава, че някого нападаме, това е мит", казва Ала Рехина, технически асистент от Одеса.

За евакуацията помогна транспортна фирма, която извършва целогодишни пътувания от Варна до Одеса.

"Досега имаме направени около 20 курса, всичките коли. Колите се движат денонощно, така да се каже. Шофьорите се съгласяват да карат дори без да почиват там по 2 - 3 часа, което е забранено, но няма как. В момента с това можем да помогнем. Това ни е четвърти курс със семейства на моряци", каза Станимир Славов, управител на транспортната фирма.

За бягащите от войната в Украйна предстоят още по-трудни моменти. Те трябва да започнат живота си наново. Отчаяни са дали ще има къде да се върнат след войната.

Репортер: Светлана Ганчева

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лейкърс с трета поредна загуба в НБА
Лейкърс с трета поредна загуба в НБА
БНТ от границата на Украйна с Полша: Хиляди търсят спасение и подслон
БНТ от границата на Украйна с Полша: Хиляди търсят спасение и подслон