НОВИНИ

БНТ от границата на Украйна с Полша: Хиляди търсят спасение и подслон

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:15, 02.03.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Продължава напливът на бежанци на полско-украинската граница. Хиляди търсят спасение и подслон в Полша. Тази сутрин американският вицепрезидент Камала Харис увери полския премиер Матеуш Моравецки, че Съединените щати ще продължават да оказват помощ на Полша и Унгария за бежанския поток. Харис е разговаряла с лидерите на петте държави от Източния фланг на НАТО.

В полския град Пшемисъл - едно от местата с най-много бежанци, са нашите специални пратеници Тихомир Игнатов и оператора Михаил Врабчев.

Ето какво разказват те:

Над 380 000 бежанци са се насочили към Полша. В момента се намираме на около 20 км от границата с Украйна в един от изградените приемателни центрове. Властите в Полша споделят, че се готвят за този моменти седмици преди началото на войната и са очаквали подобен наплив.

Край полско-украинската граница са създадени 8 пункта на самата граница и един в град Пшемисъл. Пунктовете предоставят място за храна, почивка и медицинска помощ. Всеки преминал полско-украинската граница получава листовка с основна информация. Повечето пунктове се намират на пешеходно разстояние, а до тези, които са по-далеч, е осигурен транспорт.

Преминаването на границата към Полша е възможно и с изтекли документи за самоличност. Пунктове са разкрити и на жп гарите в областните градове. Времето за преминаването на границата е между 10 и 20 часа. Граничната система е претоварена и това е една от причините за бавното преминаване.

Председателят на ЕС Шарл Мишел е в Полша. Ето какво каза той:

"Само заедно можем, да действаме бързо и да предприемаме решителни действия, включително да налагаме тежки санкции на Русия. Нека бъдем честни - тези санкции ще имат последствия и за нас, но това е въпрос на опазване на демократичността и международното право. Причината да съм тук - в Полша тази сутрин, е не просто, за да покажа, че сме солидарни със страната, която поема най-големия бежански натиск, но и за да затвърдим, че всички ние сме заедно в това изпитание".

Снимки: Тихомир Игнатов

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с автобуса от Одеса: 18-годишни момчета с автомати проверяват паспортите на блокпостовете в Украйна
БНТ с автобуса от Одеса: 18-годишни момчета с автомати проверяват паспортите на блокпостовете в Украйна
21 жертви, 112 са ранени при въздушните атаки в Харков
21 жертви, 112 са ранени при въздушните атаки в Харков