НОВИНИ

21 жертви, 112 са ранени при въздушните атаки в Харков

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:13, 02.03.2022
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Седми ден от руската инвазия в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че още днес следобед руска делегация ще бъде в очакване на украински преговарящи за по-нататъшни разговори. По думите му засега не е ясно дали украински представители ще се отзоват. 21 души са били убити и 112 ранени при въздушни атаки срещу втория най-голям град Харков, съобщи кметът на града.

Руски парашутисти са атакували през нощта военна болница в Харков

Киев, Харков, Херсон, Бердянск и Мариупол се събудиха с разрушения, познатият звук на сирени и експлозии и под обсада. Руски конвой напредва към украинската столица, която остава основна цел на военната операция на Москва.

"Това минава границите на човешкото. Този ракетен обстрел доказва, че Киев е напълно непознат за много хора в Русия. Те не знаят нищо за нашата столица, за нашата история. Но получават заповеди да заличат историята ни, страната ни и всички нас", заяви в сутрешно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Руски десантчици са атакували през нощта военна болница в Харков. Сградата на полицията е била бомбардирана. Според полицейски началник в Харков, цитиран от украински медии, няма жертви сред украинските войници, а ситуацията вече е под контрол.

Проф. Михаил Станчев от Харков: Тази нощ бяха големи бомбардировки

"Самите боеве стават по-жестоки, по-цинични, защото започнаха да стрелят по жилищните райони, загиват обикновени хора, деца най-вече, вчера ударът по централния площад "Свобода", който е един от най-големите в Европа, зданието, покривът се срути, всички прозорци, врати. Наоколо има университет - и той пострада, но не много", допълни проф. Михаил Станчев, който се намира в Харков.

Херсон все още е украински, съобщи кметът на града. Няколко минути по-късно руската армия го опроверга.

"Руските дивизии на въоръжените сили поеха контрола на регионалния център Херсон", добави Игор Конашенков, говорител на руския министър на отбраната.

Руската армия е поела контрола над ключово пристанище и бившето летище в Бердянск.

Лариса Савченко от Бердянск: Хвърлят се в дворовете някакви взривни устройства

"Нощта мина спокойно, но вчера войските, които се бяха изтеглили от града, обсаждат Бердянск. Има блокпостове по града. Военни влизат в дворове, нещо питат. Чухме за някакви диверсии, но те не са от войниците. Хвърлят в дворовете някакви взривни пакети, устройства, пликчета някакви. На блокпост е стреляно по кола, семейство. Не знам, вероятно може би са се опитвали да преминат, да излязат от града", каза още Лариса Савченко, ръководител на българското училище в Бердянск.

Спасителна операция в украинския град Житомир за издирването на оцелели след въздушна атака

Съседният Мариупол също е обкръжен. В Житомир тази нощ продължи спасителна операция за издирването на оцелели след въздушна атака. И тази нощ градът е бил под обстрел. Загинали са двама души, според украински правителствени представители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ от границата на Украйна с Полша: Хиляди търсят спасение и подслон
БНТ от границата на Украйна с Полша: Хиляди търсят спасение и подслон
Отлага се дебютът на новия ансамбъл на България
Отлага се дебютът на новия ансамбъл на България