Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лариса Савченко от Бердянск: Хвърлят се в дворовете някакви взривни устройства

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 02.03.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Хвърлят се в дворовете някакви взривни устройства. Нощта мина спокойно, но вчера войските, които се бяха изтеглили от града, обсаждат Бердянск, има постове, военни влизат в дворове. Засега имаме ток. Пиша списъци с хора, които искат да се евакуират, предавам ги на България. Имам много заявки от майки с деца, които са изплашени, седят от първия ден в укритията, всички се притесняват като има войници с оръжие, много е опасно", заяви в "Денят започва" Лариса Савченко, ръководител на българското училище в Бердянск.

Българи са блокирани в Бердянск, където навлязоха руски сили (Снимки/видео)

По думите ѝ всички трябва да разбират, че по пътя могат да пострадат повече отколкото вкъщи.

"Стрелят в Киев, в Харков. Много райони са без ток и отопление", допълни Лариса Савченко.

Унищожителните белези на войната в Украйна (Снимки)

Гледайте повече от "Денят започва"

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и Лудогорец поглеждат към полуфиналите за Купата на България
Левски и Лудогорец поглеждат към полуфиналите за Купата на България
Унищожителните белези на войната в Украйна (Снимки)
Унищожителните белези на войната в Украйна (Снимки)