НОВИНИ

190 евакуирани души от Киев пристигнаха в България при Дуранкулак

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 02.03.2022 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

190 евакуирани души от Киев пристигнаха рано тази сутрин в България през границата ни с Румъния при Дуранкулак. Това са основно българи, украинци, американци, граждани на Република Северна Македония, Грузия, както и българският ни дипломатически корпус.

Пътуването на бягащите от войната продължи близо 36 часа. Те бяха посрещнати от външния министър Теодора Генчовска, която обеща пълно съдействие.

"Успяхме да организираме настаняването и прехраната на хората, които пристигат, както и извозването им до точките, които те са преценили", заяви българският външен министър.

Българите, които искат да напуснат Украйна, трябва да потърсят съдействие от Ситуационния център към МВнР, каза още министър Генчовска.

Тя благодари на турските власти, които са извозили с влакове още българи от Украйна.

Областният управител на Варна допълни, че всички украинци и чужди граждани, които са потърсили помощ в България, ще бъдат настанени в хотели.

"Хората засега са обезпечени, настанени и вярваме, че ще има достатъчно провизии. Тези, които са дошли досега, са добре настанени, няма някакви проблеми с настаняването", отбеляза Благомир Коцев, областен управител на Варна.

Шофьорите на автобусите споделиха, че всичко е било осигурено и са пътували добре, имало е и храна. "Много блокади, много проверки, много контрол, имахме съдействие от посолствата на всички държави през които преминахме", заяви шофьорът на автобуса.

Хората, които пристигнаха, споделиха, облекчението си, че са избягали от войната.

"В Украйна е много страшно и опасно и ние сме много благодарни на българското посолство, че имаме възможност да пристигнем в България. Ние много обичаме България", разказва Леона Смил, жител на Киев.

"Много хора останаха там - близки, приятели, домът ми е там. Стават страшни и несправедливи неща. Хората трябва да разберат, че това е голяма трагедия - семейства се разделят, деца се убиват, бомби падат върху блокове", каза още наша сънародничка.

Бежанците от Украйна ще бъдат настанени в държавни бази в курортните комплекси край Варна. Част от хората остават в общинска база в Шуменско.

Утре доброволчески украински организации и БЧК ще осигурят допълнителни провизии за пристигналите в страната ни. Властите обещават, че няма да има бегълци, които да останат на улицата.

Репортер: Нора Бочева

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Киссе: Има голям проблем с евакуацията, има големи опашки
Антон Киссе: Има голям проблем с евакуацията, има големи опашки
2641 са новите случаи на коронавирус
2641 са новите случаи на коронавирус